EXCLUSIV / ACTUALIZARE – ACUZAȚII GRAVE ȘI PERICOL PENTRU SĂNĂTATE – Ape reziduale din canalizare, deversate direct în râul Iza. Stația de epurare din Săliștea de Sus, nefuncțională (VIDEO/FOTO)

2
1274

Acuzații grave în Maramureșul Istoric. Râul Iza ar fi poluat cu ape reziduale rezultate din canalizarea orașului Săliștea de Sus. Dejecțiile ar fi transportate, mai departe, în aval, fără ca nimeni să ia măsuri.

Maramureșeanul Cristian Opriș a spus, pentru baiamare24.ro, că situația trenează de multă vreme, însă nimeni nu a aflat de ea. “Din câte știu eu, stația de epurare nu este funcțională, iar canalizarea se varsă direct în Iza. Cei de la Garda de Mediu au venit și au prelevat probe. Nu au vrut să se pronunțe până când nu vin rezultatele. Reziduurile sunt vizibile, iar mirosul este insuportabil. Pe cei de la primărie nu îi interesează situația și se întâmplă asta de ani de zile. Locuitorii plătesc taxa de canalizare, însă stația nu a funcționat niciodată. Din câte am înțeles, apa din canalizare ajunge într-un bazin, iar de acolo direct în Iza, fără a fi procesată”, a reclamat maramureșeanul.

ACTUALIZARE – Primarul orașului Săliștea de Sus, Ștefan Iuga,spune că acuzațiile sunt politice.

“Stația de epurare a fost construită în aproximativ doi ani, în 2010 a fost gata. Însă, noi am făcut stația înaintea canalizării. Atunci am întocmit un proces de predare-primire atunci când s-a făcut investiția. Ulterior, am realizat canalizarea, în proporție de 100%. Momentan, însă, numai 30% din populație este racordată. Ori, stația nu poate funcționa dacă nu e 50% din populație racordată la rețea. Stația nu a funcționat niciodată la întreaga ei capacitate. Însă, cum nu sunt racorduri, nu se percep taxe de canalizare. În data de 9 octombrie 2019, am obținut autorizație de funcționare de la Apele Române pentru partea mecanică. Am depus documentația și pentru obținerea avizului de mediu. Sperăm să obținem autorizația în vreo 2-3 luni. Acum, reziduurile trec prin partea brută, după care se evacuează în râu. Partea aia e procesată, se vede ce trece prin ea, atât numai că nu merge prin ultima fază a stației, unde se filtrează 100%. E o stație care nu funcționează integral în prezent. Nu se poate vorbi de poluare. Toți de pe Valea Izei și Valea Vișeului fac la fel. Se rețin grosier apele menajare uzate. Avem avizul de la Ape. Cei de la Garda de Mediu au venit, au luat probe. Sesizarea este făcută de un viitor candidat la primărie”, a declarat, pentru baiamare24.ro, Ștefan Iuga.

Așteptăm și punctul de vedere al oficialilor Gărzii de Mediu Maramureș.

Crin CĂLĂUZ

Comenteaza cu Facebook

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.