EXCLUSIV / ANCHETĂ – ACUZAȚII GRAVE – Improvizații periculoase la deversarea apelor reziduale în Iza, la Săliștea de Sus (VIDEO/FOTO)

1
606

Revenim cu informații referitoare la cazul de la Săliștea de Sus, unde au fost lansate acuzații grave cu privire la modul în care canalizarea se revarsă în râul Iza.

Maramureșeanul Cristian Opriș face noi dezvăluiri despre modul în care apele reziduale ajung în cursul de apă. “Au găurit ultimul canal, cel de lângă stația de epurare. Scurgerile sunt blocate cu niște bile, niște dopuri de plastic. Când se scot dopurile, reziduurile se scurg, printr-o țeavă amenajată de ei (n.red. – angajații primăriei care administrează stația de epurare) direct în albia râului. Iar acel dop se scoate foarte ușor. În plus, la presiune foarte mare, dopul sare singur. Nu e singurul loc. Am descoperit, ulterior, mai multe astfel de dopuri, în mai multe locuri”, a relatat, pentru baiamare24.ro, Cristian Opriș.

După ce a sesizat Garda de Mediu Maramureș și Direcția de Sănătate Publică, bărbatul este decis să meargă mai departe. “Voi face o sesizare la Minister și voi solicita să fie trimis Corpul de Control. Sunt decis să merg până la capăt, chiar dacă trebuie să merg personal în București”, a adăugat Cristian Opriș.

Directorul Gărzii de Mediu Maramureș, Marcela Chindriș, a declarat, pentru baiamare24.ro, că există o anchetă în curs. “Referitor la cazul de la Săliștea de Sus, avem o reclamație depusă. În prezent, se fac verificări. Problemaeste că majoritatea stațiilor de epurare din județ nu sunt funcționale. Nu sunt asigurate debitele de încărcare, iar asta din cauză că nu există suficiente persoane racordate. Cu alte cuvinte, nu se poate pune tehnic înfuncțiune, întrucât stațiile sunt supradimensionate, nu pot fi atinși parametrii de funcționare, pentru a fi atinsă treapta biologică. Este o problemă generală în Maramureșși la nivel național. Este tot un soi de poluare, într-adevăr, însă, din nefericire, nu există o soluție imediată. Pentru a opri deversarea, trebuie să oprim tot circuitul. Ar fi necesară extinderea rețelelor, însă și pentru asta este nevoie de bani”, a explicat Marcela Chindriș.

Reamintim declarația primarului după ce întreaga poveste a ieșit la iveală zilele trecute. “Stația de epurare a fost construită în aproximativ doi ani, în 2010 a fost gata. Însă, noi am făcut stația înaintea canalizării. Atunci am întocmit un proces de predare-primire atunci când s-a făcut investiția. Ulterior, am realizat canalizarea, în proporție de 100%. Momentan, însă, numai 30% din populație este racordată. Ori, stația nu poate funcționa dacă nu e 50% din populație racordată la rețea. Stația nu a funcționat niciodată la întreaga ei capacitate. Însă, cum nu sunt racorduri, nu se percep taxe de canalizare. În data de 9 octombrie 2019, am obținut autorizație de funcționare de la Apele Române pentru partea mecanică. Am depus documentația și pentru obținerea avizului de mediu. Sperăm să obținem autorizația în vreo 2-3 luni. Acum, reziduurile trec prin partea brută, după care se evacuează în râu. Partea aia e procesată, se vede ce trece prin ea, atât numai că nu merge prin ultima fază a stației, unde se filtrează 100%. E o stație care nu funcționează integral în prezent. Nu se poate vorbi de poluare. Toți de pe Valea Izei și Valea Vișeului fac la fel. Se rețin grosier apele menajare uzate. Avem avizul de la Ape. Cei de la Garda de Mediu au venit, au luat probe. Sesizarea este făcută de un viitor candidat la primărie”, a declarat, pentru baiamare24.ro, Ștefan Iuga.

Vom reveni cu informații!

Crin CĂLĂUZ

Citește și

Comenteaza cu Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.