Când ești prost de mic, ajungi mare și sunt toate șansele să fii tot așa…

0
148

Când ești prost de mic, ajungi mare și sunt toate șansele să fii tot așa. Vorbim în general, dar pe baza unor exemple specifice și bine conturate, exemple din județul nostru drag!

Începuturile firavei democrații românești de după revoluția decembristă ne-au golit județul.

Întregi comunități, din lipsă de alternative s-au luat și au plecat spre vest. Primii care au plecat au fost bărbații, care după ce au reușit să-și găsească un loc de muncă, și-au adus și soțiile și copiii lângă ei, într-o altă lume. Au văzut că e bine și că se poate câștiga un ban, dar au mai văzut și avantajele de a trăi în unul din statele în care democrația funcționează mai bine și așa au petrecut ani, zeci de ani din viața lor, încercând să-și construiască un viitor.

Unii au ales să rămână definitiv acolo și să poarte doar în suflet un dor imens de România, iar alții au ales să se întoarcă și să facă ceva pentru familia lor, pentru comunitatea lor, investind fiecare bănuț câștigat în străinătate.

Așa s-au născut imperii de vile în locul caselor din chirpici și tot acesta a fost motivul pentru care s-au realizat anumite investiții în sate uitate și de lume și poate și de Dumnezeu.

Majoritatea celor întorși acasă au venit cu o altă perspectivă, cu un alt stil de viață și cu o armonie socială ce duce spre progres. Unii au devenit antreprenori, alții au ales să se implice în administrație și politică, reprezentând o șansă pentru comunitățile lor și implicit și pentru județul Maramureș.

Cei înrădăcinați și încă îndoctrinați, care atunci când ajung în Baia Mare sunt la apogeul calității de exploratori, care n-au ieșit din țară din lipsa de curaj și care, au făcut tot ce s-a putut să facă un ban, cinstit sau mai puțin cinstit, acum trăiesc cu regret și poate și invidie de curajoșii dezertori din anii 2000, care s-au întors la origini.

Iar acum pentru coeziune socială, nu vorbim de unii și alții, nu vorbim de curajoși și fricoși, de îndrăzneți și latenți, vorbim doar de maramureșeni care ar trebui să contribuie împreună la dezvoltarea comunităților lor și a lumii!

Unii nu vor înțelege aproape nimic, alții vor face un exercițiu în tentativa lor de acomodare cu cititul și ne bucurăm pentru ei că-și doresc, dar tot ei ar trebui să-și dorească o lume mai bună, iar pentru asta ar trebui să fie mai buni. Deocamdată nu pot, motivul este expus în titlu!


Andrei Buda

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.