ĂȘTIA NE ÎNGRĂDESC DREPTURILE: Nelu Tătaru a petrecut alături de alte 5 persoane, într-un balon de plastic de doar 5m, chiar înainte ca România să intre în carantină

0
297

Chef într-un iglu de plastic cu ministrul Sănătății și președintele Consiliului Județean Iași, chiar înainte ca România să intre în carantină pe timp de noapte, iar piețele din spații închise să tragă obloanele.

Potrivit fotografiilor obținute de jurnaliștii de la 7iași.ro, ministrul Tataru s-a înghesuit în balonul de plastic de doar 5 metri pătrați, pe o terasă din Iași, alături de o persoană despre care jurnaliștii spun că este consiliera sa și cu familia lui Costel Alexe, venit cu soția și cu cei doi copii minori, fără a încălca totuși vreuna din normele și restricțiile în vigoare în acel moment. 

Putem remarca totuși că ministrul profită de ultimele clipe în care terasele semi-deschise sunt încă funcționale și că toți cei 6 de la masă, dintre care doi sunt demnitari, se supun unui risc sanitar uriaș.

Lista completă a măsurilor și restricțiilor valabile în următoarele 30 de zile, în România

Românii au de respectat noi restricții începând de luni, 9 noiembrie 2020, după ce Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern care stabilesc o serie de restricții la nivel național au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea se referă printre altele la portul măștii de protecție, circulația pe timp de noapte și activitățile economice.

Lista completă a măsurilor și restricțiilor care intră în vigoare de luni, 09 noiembrie, ora. 00.00:

– Masca de protecție este obligatorie în spațiile publice, cele comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, pe tot teritoriul țării, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

– Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați trebuie să organizeze activitatea și desfășurarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

– În toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

– În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00. DECLARAȚIA ONLINE, AICI.

Sunt exceptate persoanele care:

a) se deplasează în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) se deplasează pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) se deplasează în afara localităților, sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) se deplasează pentru motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

– Se interzice organizarea reuniunilor cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

– Piețele care au pereți rabatabili vor fi deschise. Acolo unde piețele nu se pot deschide, mesele alocate producătorilor agricoli vor fi scoase în spațiile publice, pe alei sau pe străzile din proximitatea piețelor. Primăriile vor trebui să organizeze piețe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente.

– Operatorii economici care desfășoară activități de comerț sau prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, au obligația de a-și organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00.

– Farmacile, benzinăriile și operatorii economici care au ca activitate livrarea de produse la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

– Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate în exteriorul clădirilor, în aer liber. Este necesară asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și este permisă participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Noile reglementări sunt valabile 30 de zile, urmând ca la finalul acestei perioade, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.