CE SPUNE DIICOT DESPRE CAZUL VIȘEU DE SUS: Angajat al DGASPC Maramureș acuzat de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat

0
946

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților B.C., P.V.A. și Iusco Marcel Vasile, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, inculpatul Iusco Marcel Vasile, în calitate de funcţionar public, angajat al D.G.A.S.P.C.- Maramureş în funcţia de asistent social, fiind desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul “ Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea social a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale” Projekt Maramureş”, a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate, aceştia obţinând nestingheriţi foloase patrimoniale necuvenite.
În fapt, s-a constatat că, inculpatul, deși avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţail, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti care prevedeau “ plasament la Asociaţia Esperando în Centrul din Vişeu” și a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia copiilor, limitându-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramureş şi la o simplă discuţie cu persoanele responsabile prezente în centru, fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte.

Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că inculpații P.V.A. și B.C., angajați ai asociației care administra centrul, au abordat în mod direct minorii de cetățenie germană în vederea preîntâmpinării unor eventuale denunțuri ale acestora cu privire la activitățile concrete la care erau supuși în cadrul PROJEKT MARAMUREŞ şi au asigurat produsul infracțional reprezentat de câștigurile patrimoniale ilegale obținute de inculpatul S.B. ca lider al acestui proiect social prin transferarea unor astfel sume de bani în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate.

La data de 09.12.2019, au fost efectuate 12 percheziții pe raza localității Vișeul de Sus, județul Maramureș, în urma cărora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza.

În cursul zilei de astăzi, cei trei inculpați urmează să fie prezentați în fața magistraților de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Sălaj, SIC Ilfov, a ofițerilor din cadrul Serviciul Județean Anticorupție Maramureș şi a jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.