EXCLUSIVITATE. LA CAPĂTUL RĂBDĂRII LA BORȘA: Spălătoria dintre case – ”Este un genocid îndreptat asupra noastră. Ne-a spus că nu avem ce face, are influență” (foto/video)

1
4461

Din micutul orășel de la poalele masivului Pietrosul Rodnei am primit pe adresa redacției o scrisoare din partea mai multor locuitori de pe strada Privighetorii din Borșa. Ce se petrece acolo este de-a dreptul șocant. Am decis să vă prezentăm toate informațiile furnizate de localnici și, totodată, vom cere și puncte de vedere oficiale tuturor instituțiilor abilitate. Vom cere explicații pentru că acuzele pe care le fac oamenii sunt grave. Redăm scrisoarea în totalitate, cu mențiunea că intertitlurile ne aparțin.

Cum a început totul

”Buna ziua domnule Dale Vasile, vă trimit acest mesaj, nu pentru a denigra imaginea localității mele natale Borșa și nici a borșenilor, care în marea lor majoritate sunt oameni de omenie. Dar, să trecem la subiect. Cum a apărut o spălătorie tocmai între casele noastre? În data de 06 decembrie 2018 pe strada Privighetorii nr. 6 din Borșa, Maramureș, s-a deschis o spălătorie auto self-service. Aceasta este situată în apropierea casei mele dar și a altor case din jur. Spălătoria este înconjurată de circa zece case. Distanța dintre spălătorie și case variază între zece și treizeci de metri.
Proprietarul spălătoriei, Timiș Nicoară cunoscut în Borșa sub numele de Ică Bortos a spus că el construieste casă de locuit. Nicidecum nu a spus vecinilor că intenționează să facă la parterul casei o spălătorie auto cu trei locuri de spălat mașinile.

Viața oamenilor – un calvar

De când a deschis această spălătorie, viața noastra, a vecinilor acestei spălătorii, a devenit un calvar. Și totul din cauza zgomotului produs de jeturile de apă care lovesc caroseriile mașinilor dar și de zgomotul aspiratoarelor. De dimineața până seara la orele 22.00. Mai mult, eram nevoiți să ascultăm muzică dată la maxim de unii clienti. Alții injurau la telefon sau vorbeau urât unii cu alșii. Când i-am spus proprietarului că tratamentul la care suntem supuși zilnic este inacceptabil, ne-a spus că trebuie să le spunem oamenilor care vin aici să se comporte civilizat, nu lui.
Când i am spus că ne deranjează zgomotele produse de la spălătorie, a spus că știe și ne-a spus să facem plângere unde dorim noi, deoarece el este in regulă cu toate actele spălătoriei.

Ca-n România, borșenii trimiși de la o instituție la alta

Împreună cu vecinii am hotărât să trimitem scrisori de sesizare la Garda de Mediu Maramures și chiar la Bucuresti. Garda de Mediu Maramureș ne-a îndrumat să facem sesizări către APM MARAMUREȘ. APM MARAMUREȘ au spus să facem sesizări la DSP MARAMURES. Și așa am facut o grămadă de sesizări.

Pe data de 03 martie 2019 proprietarul spălătoriei a închis activitatea, deoarece l-au anunțat cei de la Garda de Mediu Maramureș. El ne-a reproșat nouă vecinilor că l-am reclamat și că cei de la Garda de Mediu i-au spus exact numele reclamanților. Eu știu că acest lucru trebuie să fie confidențial.

Două zile mai târziu, pe 5 martie 2019, în jurul orei 10.30 apar doi reprezentanți de la Garda de Mediu: unul dintre ei din Vișeu de Sus, iar celălalt bărbat din Baia Mare. A apărut între timp și proprietarul spălătoriei. Ce doi se făceau, este opinia mea, că nu se cunosc cu proprietarul. Jucau un teatru ieftin în fața noastră, a vecinilor care am fost la fața locului. Inspectorul de la Vișeu a spus că totul este în regulă, spălătoria fiind închisă, nu au ce să constate. Le-am spus să dea drumul la jeturile de apă să audă zgomotul, să vadă cum apa cu detergenți ajunge direct în canalizarea orașului, împreună cu alte uleiuri și mizeri. Au spus că nu e problema lor. Le-am cerut să facă un proces-verbal de constatare la fața locului, ne-au spus că trebuie să îl facă obligatoriu pe calculator și că o să îl facă.

strada de acces spre locuințele oamenilor blocată de mașinile care stau la coadă la spălătorie

După câteva zile ne-a venit scrisoarea de la Garda de Mediu Maramureș în care scria că spălătoriei i se interzice să mai funcționeze până nu va obține autorizațiile de la APM Maramureș. Cei de la APM ne-au spus telefonic că dacă DSP Maramureș dau unda verde, ei sunt obligați prin lege să amită Autorizație de Mediu. Din câte știm noi, Primăria Borșa i-ar fi dat aviz de funcționare între orele 07.00-22.00, zilnic.

Acuzații grave

Ne-a spus că are oameni influenți care îl vor ajuta să obțină toate avizele și autorizațiile și noi nu o să putem face nimic, deoarece de data asta va funcționa legal spălătoria. Știm că este o afacere bună, dar nu între casele noastre. Noi vrem să avem liniște. Avem dreptul la liniște și intimitate în spațiul nostru privat. Suntem îngrijorați că vom avea zilnic același coșmar. Mai are o spălătorie pe drumul principal, iar aceasta se afla și mai aproape de casele oamenilor. Acolo a obținut toate avizele de mediu și nimeni nu a făcut nicio sesizare. Le e teamă probabil, nu știu ce să zic.

Suntem de asemenea nedumeriți cum a fost posibil ca Primăria Borsa să emită autorizație de construcție pentru o spălătorie auto în aer liber chiar între case… Mai mult de atât au eliberat toate autorizațiile de functionare, inclusiv programul de lucru de la 7.00 la 22.00, în fiecare zi… Mie nu îmi miroase a lucru curat aici. Nu trebuia oare să obțină acordul vecinilor? Și noi suntem cetățeni plătitori de taxe și impozite. La zi. Iar aceștia funcționari, care ar trebui să ne apere dreptul la un aer curat și un mediu prielnic în spațiul nostru privat, ce fac? Ne trimit poluarea la domiciliu. Poluare fonică, chimică de la șampoane și acizi împrăștiate în aer, și CO2 de la așapamentul mașinilor. Eu cred că îi are pe toți de partea lui. Acum îl cred. Chiar nu credeam când ne-a spus să facem sesizări unde vrem, că el tot o deschide…”.

Revenim cu puncte de vedere referitoare la acesta situație

Comenteaza cu Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.