România (NE)EDUCATĂ

0
212

Zi grea pentru membrii coaliției de guvernare din Maramureș. După ce am prezentat o expertiză despre numirile politice și acțiunile care distrug organizația PSD Maramureș (vezi articol) și am văzut că alții pot și conducătorii noștri, în speță, Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, doar se laudă (vezi articol), mai trebuie punctat un aspect foarte grav și important. 

Gabriel-Valer Zetea, deputat PSD, a considerat oportun să emită un comunicat de presă cu titlul: „Nu poți avea o educație de calitate dacă profesorii nu sunt respectați!” Motivul emiterii este lesne de înțeles. Totul are de a face cu cazul elevului bucureștean care a agresat o profesoară din cauza unui „test supriză”. În opinia parlamentarului maramureșean, ceea ce s-a întâmplat în sala de clasă reprezintă mai mult decât un act de violență fiind o problemă reală a sistemului de educație, tocmai pentru faptul că incidentul a avut loc într-o instituție de învățământ. Acest caz nefericit trebuie să ridice mari semne de întrebare, pentru că autoritatea dascălilor nu mai există în fața unora dintre elevi. Fapt pentru care politicianul consideră că „trebuie luată măsuri urgente”.

Poate că zice bine ce zice, dar acum o să urmeze un șir de întrebări care n-au nevoie de răspuns, ci care în totalitatea lor reprezintă un răspuns:

       1.Nu este nevoie de măsuri urgente și atunci când inspectorii școlari fac ode pentru cei care i-au numit în funcție? (vezi material) #onoricafatăbună

       2.Nu este nevoie de măsuri urgente atunci când liderii politici locali și secretari de stat se întâlnesc la chefuri și chermeze și stabilesc inspectori care nu știu pe ce lume trăiesc? (vezi material) sau când adjunctul ISJ este președintele Organizației Liberabile de Femei, dar și secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (vezi material)

       3.Nu este nevoie de măsuri urgente atunci când guvernul pretinde importanța educației, dar bugetul este tot mai mic? (vezi material)

       4.Nu este nevoie de măsuri urgente atunci când Antoaneta Bolchiș a inclus desegregarea printre lucrurile despre care a cerut să rămână la nivel de concept și nu de realitate? (vezi material)

       5.La întrebarea 5 deja s-au luată măsurile urgente încât doamna Bolchiș a ajuns deja mare lector universitar (vezi material)

  1. Nu este nevoie de măsuri urgente atunci când există profesori care toarnă alcool pe gâtul elevelor minore, în timp ce conducerea liceului și episcopul ortodox de Maramureș îl protejase până când au venit cei de la Recorder.ro să aducă lumina? (vezi material)
  1. Dar cu dansul pe catedră cum stăm? Nu trebuie măsuri, domnule deputat? Eventual lungimea și lățimea catedrei să puteți urca și dumneavoastră. (vezi material)
  2. Tot măsuri s-au luat și atunci când profesorii și învățătorii au fost în prag să nu-și primească salariile la timp. (vezi material)
  3. „Elev umilit, bătut și băgat cu capul în toaletă, de mai mulți colegi” sau „Bătaie generală și sala de clasă” sunt doar unele din incidentele care au fost de-a lungul timpului. Un coleg din presă ar numi „ȘCOALA SĂLBATICĂ” la ceea ce se petrece în instituțiile de învățământ din țară. Prea puțin s-a vorbit atunci de măsuri. (vezi material)
  4. Am putea puncta și despre structura anului școlar care este într-o schimbare continuă. Aici nu ar trebui luate măsuri? (vezi material)
  5. Să nu mai vorbim de acțiunile unor profesori de la cele mai bune licee băimărene că atunci toate măsurile ne sunt date peste cap (vezi video)

Sunt identificate 11 puncte. Am putea găsi ușor și rezerve, dar ne este suficient să tragem niște concluzii.

În primul rând, politicienii ar trebui să fie conștienți că acțiunile lor și jocurile politice au contribuit decisiv la degradarea educației. Cred că fiecare cunoaștem cazuri de directori care au ajuns acolo deși nimic nu-i recomanda pentru a conduce o instituție. Cu toții suntem nemulțumiți de ceea ce se petrece în sistemul de educație, dar nu facem nimic pentru îmbunătățirea lui. Toți avem cunoștințe, prieteni sau membrii ai familiei care au plecat în altă țară pentru a studia. În România, din păcate, șansele la viață decentă sunt anulate de acțiunile unor politicieni care par a nu fi conștienți de impactul major al acțiunilor lor. Nu de alta, dar dacă ar fi, nu ar fi făcut unele numiri. Întrucât voturile pe care le-ar câștiga, de fapt sunt pierdute și de ei și de adversarii lor politici deoarece tinerii aleg să plece din țară, fie pentru a studia, fie pentru a lucra. 

Noroc că avem în continuare modele, elevi extraordinari, studenți emeriți! Dar câți am mai avea dacă aceștia ar primi o șansă și în țara lor? În ziua de astăzi nici educația nu mai e sigură. 

Oricum, acest comunicat a fost un bun prilej pentru a recapitula puțin faptele politicienilor maramureșeni și de a relansa concluzia: Cât timp politicul ține în jug educația, vom fi o națiune de proști!

Doamne ajută! 

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.