Veste bună pentru UNII maramureșeni: cine iese în pensie mai repede? Care este situația cu locuitorii din Cavnic și Băiuț

0
257

Lista localităților intens poluate unde persoanele care au locuit cel puțin trei decenii acolo pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme a fost extinsă.

Proiectul de lege adoptat de senatori vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

„Mai exact, propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov.
Pe de altă parte, un al doilea proiect prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad.
Un al treilea proiect legislativ a fost înregistrat pentru dezbatere la Senat în decembrie 2022, prin acesta propunându-se introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor șase localități. Acestea sunt Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.” – potrivit avocatnet.ro.

După cum se laudă domnul deputat PNL, Călin Bota, proiectul ar fi fost inițiat chiar de el, împreună cu deputatul Florin-Alexandru Alexe și senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș. Totul bine și frumos până aici! O inițiativă absolut lăudabilă din partea celor trei parlamentari maramureșeni, dar apare un semn de întrebare pe care încercăm să-l clarificăm.

Atât în textul de pe avocatnet.ro, cât și în documentele oficiale de pe site-ul senatului, în lista propusă de cei trei nu apar Băiuțul și Cavnicul, ci doar Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur.

Toți cei trei au ieșit public și au specificat faptul că și Băiuțul și Cavnicul ar fi incluse în listă, ba mai mult, senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș vorbind în plenul senatului despre o situație din Cavnic.

Pentru a clarifica situația am solicitat o lămurire din partea domnului deputat Bota. Deocamdată nu am primit nici un răspuns. Sperăm totuși că cei trei parlamentari cunosc gravitatea situației și ne vor explica de unde este această discrepanță între liste.

Potrivit Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.

Proiectul a fost votat astăzi de către senatori cu 91 de voturi pentru și 17 abțineri, urmând să ajungă la votul din Camera Deputaților, for decizional.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.