În zona mai înaltă a municipiului Sighetu Marmației, se află strada Dealul Cetății. Are două bretele rutiere, însă niciuna asfaltată.
Oamenii sunt disperați. Ar vrea să circule corespunzător, dacă nu pe asfalt, fiindcă asta pare o himeră, cu toate că suntem în 2020, însă, măcar pe pietriș.
„Am făcut acum vreo doi ani cerere să ne ajute cu material măcar, de la primărie, că de restul ne ocupăm noi. Am făcut noi ce am putut de atunci. Am muncit în Germania vreo câțiva ani și am vorbit și cu vecinii, să punem bani de la noi, astfel încât să facem strada circulabilă. E dezastru ce e acum și sunt vreo 12-13 copii de școală care locuiesc aici. Bine că în alte zone s-a putut interveni, vezi strada Șugău, dar noi nu plătim taxe și impozite? Unde se duc banii? Socrul meu are 76 de ani și de 60 de ani n-a văzut asfalt aici. Noi nici măcar asta n-am cerut, ci pietriș, că ne facem noi singuri”, a reclamat, la DirectMM.ro, Vasile Branic, locuitor pe strada Dealul Cetății din Sighetu Marmației.
DirectMM.ro a contactat pe primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli. „Acolo nu se poate turna asfalt. Nu există apa și canalizare, așa că nu te lasă legea să torni asfalt. Pe urmă, ce faci, pui asfalt, spargi pentru apă și canal, și apoi iarăși asfaltezi? S-a făcut drumul acum trei săptămâni, numai că era un cetățean care și-a închis șanțul și de aia au fost inundațiile. Avem, în total, 76 de kilometri de străzi spălați de ape în urma ploilor, din care mai avem 31 de remediat. Încă nu am ajuns la partea ei. Când au fost probleme, cu Dealul Cetății am început, numai că, poate, cu cealaltă bretea. Însă, oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să aibă răbdare. Ajungem și la ei cu remedierile. În maximum două săptămâni ajungem. Materiale nu le putem da, fiindcă trebuie să urmărim lucrările”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Horia Scubli.
Zona străzii Dealul Cetății (cartier Câmpu Negru) din Sighetu Marmației a fost grav afectată de inundații la începutul acestei veri. Sighetenii din această zonă s-au trezit efectiv cu apa în casă. Ba mai mult decât atât, viitura le-a pus în pericol gospodăriile. E necesar ca administrația locală, sau poate chiar județeană dacă cea locală nu are resurse, să se implice pentru remedierea situației. Nu este posibil ca oamenii, indiferent unde și-ar face casă, la câmpie ori pe vârf de munte, să nu fie sprijiniți de autoritățile locale, în ciuda pandemiei COVID-19 sau a altor situații. Soluții se găsesc, numai că trebuie căutate. Așteptăm finalul fericit în această situație!
Scriam faptul că, în 2019, aici, apa este pompată la deal cu ajutorul unor hidrofoare. Autorităţile pun totul pe seama diferenţei de nivel, fiind necesare investiţii serioase pentru ca problema să fie remediată şi toată lumea să fie mulţumită.
Totuşi, reprezentanţii administraţiei publice locale spun că lucrările sunt în grafic, în baza unui proiect cu bătaie lungă, menit să fie terminat, în totalitate, abia în anul 2022. Până atunci, oamenii cară apă, dacă vor, cu gălețile, tocmai din oraș. Iar asta fiindcă nimeni nu a găsit o soluție pentru problema lor. Să vedem cine dorește să rezolve problema. Cu puțin interes, credem că este posibil.
Cătă ȚINEGHE, DirectMM.ro, text și foto