ZI IMPORTANTĂ: Poliţia de Frontieră Română sărbătoreşte 156 de ani de existenţă instituţională

0
313

Ziua Poliţiei de Frontieră Române (24 iulie) reprezintă de fiecare dată încununarea unui an plin de evenimente și acțiuni desfășurate de toți lucrătorii PFR, în îndeplinirea atribuţiilor specifice la frontierele României.

În acest an, festivitățile organizate cu acest prilej în toate structurile subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au lăsat locul unor scurte și formale întâlniri, respectând sobrietatea momentului și decența perioadei speciale pe care o traversăm, cu respectarea măsurilor dispuse la nivel instituţional pentru prevenirea răspândirii Covid-19. Însă cu același sentiment de mândrie şi respect pentru profesia de poliţist de frontieră şi pentru efortul depus la modernizarea acestei instituţii de către înaintaşii noştri.

Astfel, în acest an, 30 de poliţişti de frontieră,  ofiţeri şi agenţi care își desfășoară activitatea în structurile subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au fost recompensaţi prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate în mod special în acțiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte. Este vorba despre șase ofițeri și 10 agenți de poliție din cadrul structurilor Poliției de Frontieră de pe raza județului Maramureș, trei ofițeri și cinci agenți ai structurilor PF din județul Satu Mare și doi ofițeri și patru agenți din cadrul structurilor aflate în județul Suceava.

La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti “de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.

În cei 156 ani de existenţă – şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri – Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.

În prezent, ca instituţie specializată a Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră Română are obligaţia să prevină şi să combată stările de pericol la adresa României, determinate de migraţia ilegală şi criminalitatea transfrontalieră şi, de asemenea, să apere viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanelor, proprietatea publică şi privată, celelalte drepturi şi interese legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, activitatea sa constituind serviciul public desfăşurat în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi prin aplicarea legii.

Prin rezultatele obţinute, instituţia Poliţiei de Frontieră Române continuă să se afirme ca partener de încredere al statelor europene în lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere, bucurându-se de respectul şi aprecierea structurilor similare din alte ţări, iar profesionalismul poliţiştilor de frontieră şi deschiderea spre colaborare, manifestate permanent în raporturile cu celelalte structuri, au avut un aport esenţial la obţinerea acestor performanţe şi crearea unei imagini pozitive a instituţiei în exterior.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.