Eveniment duhovnicesc la Rohia, prilejuit de împlinirea a 30 de ani de arhierie a Preasfințitului Iustin

0
74

Duminică, 21 aprilie, a 5-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, cu începere de la ora 9:00, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia din „Muntele cel Sfânt” se va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor de Arhierei sub preoţia Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, eveniment duhovnicesc prilejuit de împlinirea a 30 de ani de Arhierie a Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei vor sluji: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal – Delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române –, care va da citire Mesajului Aniversar al Preafericirii Sale.
Din soborul slujitor vor face parte părinții din Administrația Eparhială, părinții protopopi și preoții invitați.
Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corala preoțească „Arhanghelii” a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
De asemenea, sâmbătă, în ajunul evenimentului aniversar, de la ora 17:00, se va săvârși Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia. Răspunsurile la strană vor fi oferite de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Duminica a 5-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca – pe atunci, 17 aprilie 1994 –, are o însemnătate deosebită pentru Eparhia noastră pentru faptul că, în ziua de cinstire a sfintei, a avut loc pentru prima dată după Revoluție o hirotonie întru Arhiereu, cea a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Iustin Hodea – actualmente, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului –, de către soborul de Arhierei prezenți la eveniment.
Sfântul Sinod al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române, în unanimitate de voturi, a aprobat alegerea Preacuviosului Arhimandrit Iustin Hodea în demnitatea de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și ridicarea sa în treapta Arhierie, în ședința sinodală din 22 martie 1994, cu titulatura de „Sigheteanul”. Acestea s-au întâmplat la recomandarea Preasfințitului Episcop Justinian al Maramureșului și Sătmarului și cunoscând diversitatea problemelor pastorale, misionare și administrativ-gospodărești care se cereau a fi împlinite în Eparhie, dar și la Propunerea Sinodului Permanent și după ce Comisia Canonică, Juridică și pentru disciplină a Sfântului Sinod, cerute candidaților la Arhierie.
Astfel, pentru prima dată în această parte de țară și într-o mănăstire, Rohia, – mănăstirea de metanie a IPS Justinian și a noului Arhiereu ales – PS Iustin Sigheteanul, și la o vârstă atât de tânără, de 32 de ani și jumătate, au avut loc toate acestea, ca urmare a recomandării vrednicului de pomenire IPS Arhiepiscop Justinian.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 16 decembrie 2016, l-a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Iustin în Demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, în urma mutării la Domnul a vrednicului de pomenire IPS Arhiepiscop Iustinian. Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2016, ziua de prăznuire a Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Preasfinția Sa fiind al 30-lea Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, în cei peste 600 de ani de atestare documentară și istorică a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.