Preluare ACTUALMM: Se sparge ”buba” – Prietenă a Stelei Săsăran internată la Infecțioase cu simptomatologie COVID-19, după ce a intrat în contact cu femeia de afaceri. Luaseră masa împreună în 15 martie

0
3756

Revenim cu noi informații în exclusivitate cu privire la cazul femeii de afaceri din Baia Mare, infectată cu coronavirus. În articolele trecute, v-am prezentat o parte din traseul Stelei Săsăran, înainte de a ajunge la spital cu simptomatologie specifică COVID. Vă prezentăm astăzi, în exclusivitate, cazul primei persoane care a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare cu simptomatologie specifică coronavirus, după ce a intrat în contact cu femeia de afaceri.

S-au întâlnit la un restaurant din Baia Mare, în data de 15 martie

La câteva zile după ce Stela Săsăran a venit de la București, aceasta s-a întâlnit în continuare cu mai multe persoane, neștiind că este infectată cu temutul virus. Una dintre persoanele cu care a luat contact este o femeie. Potrivit surselor ActualMM.ro, cele două s-au întâlnit la un cunoscut restaurant din Baia Mare, unde ar fi luat masa împreună.

Internată la Infecțioase cu simptomatologie COVID-19

Femeia se afla în izolare la domiciliu după aflarea veștii că prietena cu care luase contact este infectată cu Coronavirus. Măsura a fost luată ca urmare a anchetei epidemiologice vaste, condusă de către DSP Maramureș.

Ieri, femeia a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din municipiu cu febră și alte simptome specifice noului coronavirus. Medicii i-au prelevat imediat probe pentru a vedea dacă femeia este infectată cu virusul.

Ce spune dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș

Este foarte adevărat ce spuneți. Doamna a ajuns la Spital cu simptomatologie specifică și i s-au prelevat probe pentru testare. Da, a intrat în contact cu doamna infectată cu COVID-19. Noi am făcut o anchetă epidemiologică vastă și toate persoanele cu care a intrat în contact doamna au fost izolate la domiciliu”, a declarat dr. Rareș Pop pentru ActualMM.ro.

Vom reveni cu amănunte după ce vine rezultatul testului. Știre în curs de actualizare.

Adrian Barbur/ActualMM.ro.

ACTUALIZARE – Informații preluate de pe pagina de facebook

CLARIFICARE
Urmare a articolelor publicate în ziarul electronic actualmm.ro, mă văd obligată să fac câteva precizari, privind unele afirmaţii facute în aceste texte şi publicarea unor fotografii de-ale mele, în raport cu subiectul referitor la d-na Stela Săsăran.
Vreau să vă spun că sunt prietenă cu d-na Stela Săsăran de aproape 40 de ani, dar asta nu înseamnă că introducerea mea în acele articole au de a face cu subiectul în sine al articolului. Doresc să precizez, în primul rând pentru pacienţii mei, că nu sunt infectată cu virusul Covid 19, nu am avut şi nu am niciun simptom în acest sens.
Deşi s-au folosit pentru ilustraţia articolului fotografii de pe pagina mea oficială de facebook, nu eu sunt “prietena” despre care se vorbeşte în ultima actualizare a articolului.
Deontologic ar fi fost ca semnatarul articolului, domnul Adrian Barbur, să mă contacteze on line sau telefonic, pentru că îi răspundeam cu mare plăcere la orice întrebare, aşa cum am procedat întotdeauna în lunga mea realaţie cu presa băimăreana.
Am ţinut să precizez aceste lucruri, deoarece sunt pusă într-o situaţie stânjenitoare, din cauza numeroaselor telefoane pe care le primesc de la pireteni, rude şi în special, de la pacienţii mei, care nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece sunt bine, sănătoasă şi nu am niciun fel de simptom referitor la noul Coronavirus.
Vă mulţumesc tuturor pentru înţelegere şi vă doresc multă sănătate.
Cu deosebită stimă,
Felicia Florina Borz,
Medic, medicina familiei

CLARIFICARE ACTUALMM.RO

*Articolul la care se face referire în dreptul la replică transmis ActualMM.ro (și pe care îl puteți citi AICI) de către dr. Borz Felicia NU este o actualizare a altor articole existente pe acest subiect. Este vorba despre un articol de sine stătător, al cărui subiect face referire la o persoană, contact și prietenă a dnei. Stela Săsăran, care a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare. Orice asociere de natură publică a dnei. dr. Borz Felicia cu persoana la care face referire articolul respectiv nu este responsabilitatea ActualMM.ro.

*Imaginile la care se face referire în punctul de vedere transmis de către dr. Felicia Borz NU au fost folosite în articolul cu privire la persoana suspectă că ar fi infectată cu Coronavirus, contact al dnei. Stela Săsăran.

*În articolul ActualMM.ro la care se face referire NU s-a relatat faptul că persoana (contact al dnei. Săsăran) internată în spital cu simptomatologie de COVID-19 a fost transportată cu izoleta.

Considerăm că punctul de vedere al doamnei dr. Felicia Borz nu a adus destule clarificări în spațiul public privind situația prezentă și nu numai, am contactat-o telefonic pentru a răspunde câtorva întrebări. Vă redăm mai jos dialogul, cu întrebările puse și răspunsurile dnei. dr. Borz cu privire la acestea:

În primul rând am dori să știm dacă în aceste momente dvs. sunteți în izolare la domiciliu

dr. Felicia Borz: Da

Ați putea să ne spuneți de cât timp sunteți în izolare?

dr. Felicia Borz: De vinerea trecută, 27 (n.r. a doua zi după ce testarea Stelei Săsăran a ieșit pozitivă)

Când v-ați întâlnit ultima dată cu dna. Săsăran? V-ați mai întâlnit și după Balul Operei? (n.r. 29 februarie)

dr. Felicia Borz: Ne-am mai văzut de atunci.

Ați putea să ne spuneți o dată anume, dacă nu vă deranjează?

dr. Felicia Borz: Nu cred că are mare importanță pentru public. Sunt medicul ei de familie.

Am vrea să știm dacă de la momentul în care v-ați întâlnit cu dna. Săsăran și până la momentul în care ați intrat în izolare ați mai practicat la Spitalul Județean, sau la cabinetul dvs.

dr. Felicia Borz: Nu, nu am mai fost la Spital.

Deci la Spital nu ați mai fost, doar la cabinetul dvs. particular?

dr. Felicia Borz: Da

Circulă anumite zvonuri, unul dintre ele fiind că dvs. ați condus-o pe dna. Săsăran prin Spital, pentru a nu mai fi nevoită să treacă prin zona de triaj. Cum comentați?

dr. Felicia Borz: De abia aștept să apară pozele de pe camerele de filmare! Nici vorbă. Nu pot să-mi permit așa ceva. Știu cât s-a muncit să facă corturile, știu cât efort se depune. Nici vorbă de așa ceva.

Vi s-au prelevat probe pentru testarea pentru Coronavirus?

dr. Felicia Borz: Numai în momentul în care apar simptome, asta este politica

O cunoașteți pe prietena dnei. Săsăran (n.r. cea internată la Spitalul de Boli Infecțioase cu simptomatologie de Covid-19)?

dr. Felicia Borz: Nu, nu o cunosc

ACTUALIZARE 3:

În cursul zilei de 3 aprilie 2020, ora 13.00, am primit pe adresa de e-mail a redacției dreptul la replică al doamnei Stela Săsăran, pe care vi-l redăm mai jos, integral, exact cum ne-a fost transmis:

“NOTIFICARE

prin care vă solicit să respectați dreptul la replică al subsemnatei și, pe cale de consecință, să dispuneți rectificarea articolului “ACTUALIZARE/EXCLUSIV/PE SURSE- Cine este femeia de afaceri din Baia Mare, infectată cu Covid- 19, al cărei traseu ar putea replica în Maramureș dezastrul din Suceava”, publicat pe site-ul actualmm.ro la data de 31 martie 2020, în conformitate cu textul prezentat în continuare:

Subsemnata Stela Gabriela Săsăran, având în vedere că aspectele prezentate în articolul “ACTUALIZARE/EXCLUSIV/PE SURSE- Cine este femeia de afaceri din Baia Mare, infectată cu Covid- 19, al cărei traseu ar putea replica în Maramureș dezastrul din Suceava”, publicat pe site-ul actualmm.ro la data de 31 martie 2020, nu corespund realității, apelǎm la dreptul de replicǎ şi rectificare, în special referitor la urmǎtoarele puncte: – „Plimbările în străinătate, dar și prin țară și “omisiunea” lor (…) Conform surselor noastre, Stela Săsăran ar fi călătorit destul de mult în ultima vreme prin diferite țări din Europa și nu numai. Ultima țară în care ar fi călătorit, înainte de a fi confirmată ca fiind infectată cu noul Coronavirus, a fost Franța. Că a fost vorba despre o călătorie de afaceri sau doar una personală, nici nu mai contează.” Doamna Stela Gabriela Sǎsǎran nu a pǎrǎsit teritoriul României din data de 10 ianuarie 2020, neputând astfel sǎ mintǎ în aceasta privinţǎ, aşa cum, în mod fals, se afirmǎ. Doamna Stela Gabriela Sǎsǎran nu a fǎcut deplasǎri în afara României după data de 10 ianuarie 2020, astfel încât nu exista nicio astfel de deplasare ce ar fi putut fi recunoscutǎ.

Deplasǎrile efectuate au fost în interiorul teritoriului României. Pe data de 10 martie 2020, doamna Stela Gabriela Sǎsǎran a cǎlǎtorit din Baia Mare la Bucuresti si retur, cǎlǎtoria având loc cu avionul. Doveditor în aceastǎ privinţǎ este confirmarea zborului de cǎtre compania Tarom. Este vorba despre un zbor intern şi nu internaţional, sens în care reiterǎm faptul cǎ doamna Sǎsǎran nu a pǎrǎsit teritoriul României după data de 10 ianuarie 2020. – „Un alt aspect important este unul dintre locurile în care a fost aceasta de la revenirea din Franța de unde, cel mai probabil, a contactat virusul.” Locurile in care a facut deplasari pe teritoriul Romaniei nu sunt relevante in acest context.

Reiterǎm faptul cǎ doamna Sǎsǎran nu a pǎrǎsit teritoriul României după data de 10 ianuarie 2020 si nu a putut astfel reveni din Franta. – „Asta se întâmpla în data de 29 februarie, cu aproximativ două săptămâni înainte de a prezenta primele simptome care au dus-o, de altfel, la situația prezentată astăzi.” Prezenta virusului in organism a fost confirmata pe data de 26 martie. Deplasarile in interes personal ale doamnei Stela Gabriela Sǎsǎran din luna februarie nu sunt relevante in acest context. – „deoarece femeia mințise” Pacienta nu a fǎcut deplasǎri în afara României după data de 10 ianuarie 2020, astfel încât nu exista nicio astfel de deplasare ce ar fi putut fi recunoscutǎ. Deplasǎrile efectuate au fost în interiorul teritoriului României, aşa cum s-a precizat anterior. Doamna Stela Gabriela Sǎsǎran nu a mintit. Bazat pe motivele prezentate mai sus, considerǎm cǎ premisa întregului articol este falsǎ şi se impune rectificarea articolului prin prezentarea situaţiei de fapt reale”.

Față de aceste considerente, vă solicităm ca, în termen de cel mult 24 de ore de la data primirii prezentei să dispuneți: (i) publicarea dreptului la replică al subsemnatei și rectificarea articolului “ACTUALIZARE/EXCLUSIV/PE SURSE- Cine este femeia de afaceri din Baia Mare, infectată cu Covid- 19, al cărei traseu ar putea replica în Maramureș dezastrul din Suceava” publicat pe site-ul actualmm.ro la data de 31 martie 2020, în conformitate cu cele prezentate în cuprinsul prezentei notificări și (ii) ștergerea articolului “ACTUALIZARE/EXCLUSIV/PE SURSE- Cine este femeia de afaceri din Baia Mare, infectată cu Covid- 19, al cărei traseu ar putea replica în Maramureș dezastrul din Suceava”, publicat la data de 31 martie 2020 pe site-ul actualmm.ro

Vă atragem atenția asupra faptului că, printre altele, prin prezentarea unor date personale sensibile, fără acordul persoanei vizate și cu grava încălcare a dispozițiilor Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE

Totodată, păstrarea acestui articol neconform cu realitatea și defăimător la adresa subsemnatei Stela Gabriela Săsăran, precum și a soțului meu, Mihai Săsăran, ni se aduce un grav prejudiciu atât material, cât și de imagine, sens în care ne rezervăm dreptul a solicita obligarea dumneavoastră la plata tuturor daunelor pe care ni le cauzați.

Cu stimă,
Stela Gabriela Săsăran,
prin av.Ruxandra Diaconeasa ”

ACTUALIZARE:

Revenim cu informații de ultimă oră despre starea femeii, contact al Stelei Săsăran, internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare. Surse medicale ne-au confirmat în această seară faptul că rezultatul testului prelevat femeii pentru coronavirus este POZITIV. Vom reveni în cursul dimineții cu informații oficiale despre acest caz.

Informații cu privire la situația pacientei am primit și din partea unui membru de familie al Stelei Săsăran. Acesta susține că femeia internată la spitalul de boli Infecțioase, prietenă de familie, ar fi participat la o masă de familie, însă în data de 14 martie. Mai mult, bărbatul susține că “doamna este în izolare la domiciliu de mai mult timp, din motive care nu au legătură cu masa de pe 14”. Rămâne ca autoritățile competente, Direcția de Sănătate Publică, respectiv procurorii Parchetului de pe Lângă Judecătoria Baia Mare să se pronunțe asupra datelor și evenimentelor exacte din acest caz.

ACTUALIZARE 2:

Revenim cu informații oficiale privind testarea pentru coronavirus a femeii internate de alaltăieri la Spitalul de Boli Infecțioase. La solicitarea ActualMM.ro, directorul DSP Maramureș, dr. Rareș Pop, a CONFIRMAT că pacienta internată este INFECTATĂ CU CORONAVIRUS și că, în aceste momente, se află sub tratament. Rezultatul testului a fost transmis către DSP Maramureș ieri, 3 aprilie.

Un membru al familiei Săsăran ne inducea ieri ideea că femeia internată la Boli Infecțioase cu siptomatologie ar fi fost în izolare la domiciliu de mai multă vreme, din motive care nu ar avea legătură cu masa de familie la care participase cu Stela Săsăran. Și în acest caz, am solicitat punctul de vedere al DSP Maramureș. Potrivit acestora, pacienta proaspăt testată pozitiv este considerată oficial contact al Stelei Săsăran. Măsura izolării la domiciliu a pacientei a fost luată de către DSP Maramureș, în cadrul unei anchete epidemiologice vaste.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.