Preluare ActualMM.ro: EXCLUSIV/PE SURSE – Cine este femeia de afaceri din Baia Mare, infectată cu Covid-19, al cărei traseu ar putea replica în Maramureș dezastrul din Suceava (ACTUALIZARE)

0
3602

Revenim cu noi informații cu privire la cazul afaceristei băimărence infectată cu virusul COVID-19, care a băgat în sperieți medicii din trei spitale din Baia Mare. Vă prezentăm în cele ce urmează informații din surse medicale, cu privire la cazul femeii care a fost la un pas (sau este încă) să transforme Maramureșul în a doua Suceavă. Un amănunt important de menționat este faptul că, înafara comunicatului în care se anunță că i s-a deschis dosar penal, autoritățile județene nu oferă informații pe această temă

Cine este Stela Săsăran

Sursa: facebook.com

Stela Săsăran este o cunoscută femeie de afaceri din Baia Mare, firma acesteia, Meditech SRL, ocupându-se de livrarea de echipamente medicale pentru spitale. De asemenea, este fost președinte al clubului Rotary Baia Mare, o organizație non-profit care se ocupă cu “promovarea, înţelegerea şi colaborarea în cadrul comunității noastre și în lume, prin acțiuni de ameliorare a sănătăţii, prin sprijinirea educaţiei şi reducerea sărăciei”, conform site-ului acestora. Doamna Săsăran nu a fost, nici înainte de a face afaceri cu spitalele, străină de sistemul medical din Baia Mare, aceasta fiind în trecut angajată a Spitalului Județean din Baia Mare.

De asemenea, potrivit surselor ActualMM, este o bună prietenă a actualului manager al Spitalului Județean, doctorul Vasile Pop, dar și a medicului UPU, dr. Felicia Borz.

Mihai Săsăran, șef al Serviciului Transport din cadrul CJ Maramureș/ Foto: Facebook

De menționat este că soțul Stelei Săsăran, Mihai Săsăran, este șeful Serviciului de Transport din cadrul Consiliului Județean Maramureș.

Mai multe detalii despre cum au acționat autoritățile județene la aflarea veștii că soția colegului lor este infectată cu COVID-19, puteți afla AICI.

Plimbările în străinătate, dar și prin țară și “omisiunea” lor

Conform surselor noastre, Stela Săsăran ar fi călătorit destul de mult în ultima vreme prin diferite țări din Europa și nu numai. Ultima țară în care ar fi călătorit, înainte de a fi confirmată ca fiind infectată cu noul Coronavirus, a fost Franța. Că a fost vorba despre o călătorie de afaceri sau doar una personală, nici nu mai contează.

Ce contează, însă, este faptul că aceasta A SEMNAT și declarat ÎN TREI spitale diferite din Baia Mare faptul că NU A CĂLĂTORIT în ultima perioadă. Asta deși, publicase inclusiv pe pagina sa de Facebook o postare dintr-un aeroport din București în care vorbea despre cât de neechipat (din punct de vedere medical) este acesta.

foto: facebook.com

Un alt aspect important este unul dintre locurile în care a fost aceasta de la revenirea din Franța de unde, cel mai probabil, a contactat virusul. Potrivit surselor ActualMM.ro, băimăreanca a fost prezentă la Balul Operei din Cluj Napoca. Asta se întâmpla în data de 29 februarie, cu aproximativ două săptămâni înainte de a prezenta primele simptome care au dus-o, de altfel, la situația prezentată astăzi. Dar asta nu e tot: Stela Săsăran a fost însoțită la spectacolul din Cluj de către un medic al UPU al Spitalului Județean din Baia Mare – Dr. Borz Felicia.

Surse din rândul medicilor: “Știam că are virusul. Era clar. Am vrut să vorbim să o trimitem la Cluj, dar am fost refuzați pe motiv că nu venise încă rezultatul”

Dr. Felicia Borz – Spitalul Județean din Baia Mare/ Foto: Facebook

Știam că are virsul. Nu era încă confirmat, dar era cât se poate de clar pentru un medic. Am vrut să o trimitem de urgență la Cluj, dar ni s-a răspuns să așteptăm căci rezultatul testului nu ajunsese încă. A mințit pe toată lumea! Tot parcursul ei e foarte complicat. A intrat în contact cu foarte multă lume”, arată sursa ActualMM.

Ce spun autorititățile: toată lumea a respectat protocolul, dar intrăm la izolare

La scurt timp după ce am publicat primul articol pe acest subiect, șefii instituților din județ au ținut să precizeze fel și fel de lucruri. Directorul DSP Maramureș a declarat că femeia infectată cu Coronavirus nu a călătorit recent în zone cu risc și nici nu a luat legătura cu persoane infectate. A menționat, de asemenea, că în acest caz a fost începută o anchetă epidemiologică amplă.

Sursă: Consiliul Județean Maramureș

Directorii de la Spitalul Județean, dar și de la Spitalul TBC (nemenționat de către dr. Rareș Pop) au declarat că procedurile au fost respectate întocmai. În ceea ce privește Spitalul de Boli Infecțioase, aici a fost respectat întocmai protocolul, nici un cadru medical nefiind nevoit să intre în izolare. Gabriela Hofer, directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare ne-a remis un comunicat prin care specifica faptul că personalul medical cu care a intrat în contact femeia se află în acest moment la izolare, deși s-au respectat protocoalele. Dr. Vasile Pop, directorul interimar al Spitalului Județean a spus mai puțin, dar cu mai multe cuvinte. Potrivit surselor ActualMM, medicii de aici au intrat, de asemenea, în izolare după ce au intrat în contact cu Stela Săsăran, însă nu s-a menționat nicăieri acest lucru. Întrebarea noastră este: dacă toți medicii au respectat protocoalele și au fost echipați corespunzător, de ce s-a luat măsura izolării? Fiecare medic (echipat corespunzător fiind) care va intra în contact cu o persoană infectată va intra în izolare?

Între timp, deși unele persoane susțineau sus și tare că doamna Săsăran nu minte, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș a anunțat începerea urmăririi penale a acesteia pentru infracțiunea de fals în declarații.

”La data de 31.03.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a fost înregistrat dosarul penal cu numărul 1745/P/2020, în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 alin. 2 Cod penal, așa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 28/18.03.2020.

În cauză a fost începută urmărirea penală “in rem” cu privire la infracțiunea menționată mai sus, iar cercetările sunt efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Baia Mare, Biroul de Investigații Criminale.

S-a reținut că, în datele de 22.03.2020, 23.03.2020 și 24.03.2020, în declarațiile pe proprie răspundere completate în cadrul filtrelor epidemiologice de la nivelul mai multor unități medicale de pe raza municipiului Baia Mare, o persoană a declarat necorespunzător adevărului că nu a călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă a COVID-19 și, respectiv, că nu prezintă simptomatologia specifică infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu toate că revenise în ultimele 14 zile dintr-o astfel de zonă, iar prezentarea acesteia la unitățile medicale a fost tocmai ca urmare a prezentării simptomatologiei specifice, ulterior fiind diagnosticată ca fiind infectată cu virusul SARS-CoV-2.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirea răspunderii penale în cauză” a comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

Rămâne de văzut cum se va termina această anchetă. În acest moment cel mai important este ca autoritățile să refacă traseul Stelei Săsăran și să vadă cu câte persoane a intrat în contact. Din păcate, deja au trecut câteva zile în care nu s-a făcut nimic, asta deoarece femeia mințise, iar acum autoritățile vor avea mult de lucru până și dacă vor depista toate persoanele cu care a intrat în contact. Din păcate, Baia Mare riscă să ajungă în situația existentă la Suceava unde, de la un singur pacient s-a ajuns la sute de infectări și zeci de decese.

ACTUALIZARE:

Cititorii ActualMM ne-au furnizat noi detalii și informații cu privire la traseul băimărencei infectate cu Coronavirus. După ce s-a descoperit faptul că aceasta a luat parte la Balul Operei din Cluj-Napoca (1 martie), Stela Săsăran a fost prezentă la un alt eveniment la care au luat parte un număr semnificativ de persoane.

Este vorba despre balul caritabil denumit “Împreună pentru sănătate”, organizat de către Rotary CLUB Varana Focșani, în Focșani, în data de 7 martie. În cadrul evenimentului, s-au strâns fonduri pentru dotarea compartimentului de kinetoterapie și recuperare medicală a Spitalului Militar din Focșani. Alături Stela Săsăran a fost, printre alte persoane de renume, o altă băimăreancă. Este vorba despre Mihaela Vlad, bancher și actual președinte al clubului Rotary Baia Mare. Mihaela Vlad a fost, de asemenea, prezentă și la Balul Operei din Cluj.

S-a vehiculat în spațiul public că starea de sănătate a doamnei Săsăran, internată în acest moment la un spital din Cluj, ar fi precară. Pe surse, ActualMM.ro a aflat că aceasta este stabilă, iar starea de sănătate i s-a îmbunătățit semnificativ.

Sursa: ActualMM.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.