Azi, 30 ianuarie, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș a avut loc şedinţa de evaluare a activității și a rezultatelor obținute de polițiștii maramureșeni în anul 2019. Raportul de evaluare a fost de către prezentat șeful inspectoratului, comisar şef de poliție Grozavu Liviu-Constantin.
Şedinţa a avut un caracter festiv şi a debutat cu acordarea de distincţii celor şapte poliţişti care trec în rezervă după o perioadă cuprinsă între 15 şi 26 de ani de muncă, dăruire şi devotament faţă de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş. Conducerea unităţii le-a mulţumit, în numele tuturor colegilor, pentru activitatea depusă şi le-a urat multă sănătate, pentru a se bucura de o perioadă cât mai îndelungată de linişte bine-meritată.
Raportul de activitate a vizat prezentarea rezultatelor poliţiştilor maramureşeni, în toate domeniile de activitate, dar şi eforturile depuse de aceştia pentru depăşirea tuturor vulnerabilităţilor identificate. În acest context au fost acordate distincţii colegilor şi structurilor care au depus o muncă susţinută, care şi-au făcut datoria cu abnegaţie şi cu pasiune şi au obţinut rezultate excepţionale în anul 2019.
Astfel, a fost desemnat Colectivul anului 2019, distincţia fiind oferită Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Baia Mare, condus de comisar de poliţie Pop Rareş.
Autorul crimei din Bârsău a fost descoperit cu ajutorul unui polițist din Maramureș, aflat în concediu, și cu ajutorul unui câine de urmă al Poliției Maramureș. Este vorba despre dubla crimă din localitatea Bârsău de Sus, comise în 10 decembrie 2019. O femeie de 54 de ani și alta de 63 au fost găsite decedate într-o casă.
Un polițist în concediu a adunat probe vitale
Un polițist din cadrul Postului de poliție Asuaju de Sus, județul Maramureș, (localitate învecinată cu Bârsău, județul Satu Mare) este cel care a reușit să contribuie hotărâtor la identificarea autorului dublului asasinat: Marin P.
Mai exact, potrivit informațiilor PresaSM, cu toate că se afla în concediul de odihnă, agentul șef Nichita Sorin-Alexandru a urmărit acest caz și a reușit să adune indicii, care s-au transformat ulterior în probe. În semn de recunoștință, Nichita Sorin-Alexandru a fost declarat polițistul anului în Maramureș.
”Poliţistul anului 2019 este agent şef Nichita Sorin-Alexandru, şeful Postului de Poliţie Comunal Asuaju de Sus, care a primit azi o distincţie – dovadă a încununării întregii activităţi din anul trecut şi recunoaşterii implicării în soluţionarea unui caz deosebit de grav, investigat de colegii din judeţul Satu Mare” transmite IPJ Maramureș.
În anul 2019, poliţiştii judiciarişti au continuat cercetările pentru soluţionarea unuia dintre cele mai complexe cazuri cu care s-a confruntat Poliţia Română în ultimii ani. Iar toate eforturile depuse împreună cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş şi cu sprijinul specialiştilor în Analiză Comportamentală din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, au dus la identificarea şi trimiterea în judecată a unei persoane pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, rămas nesoluţionat din 2018.
Astfel, “pentru profesionalism, pasiune şi respect colegial, dovedite cu ocazia instrumentării dosarului penal vizând faptele de omor calificat şi viol comise în Baia Mare la data de 30.04.2018” au fost acordate distincţii d-lui comisar şef de poliţie Dumitran Dorin, profiler al Poliţiei Române, precum şi Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş, condus de subcomisar de poliţie Puţ Claudiu şi Serviciului Criminalistic Maramureş, coordonat de comisar şef de poliţie Chende Paul.
Totodată, Serviciul Logistic a primit aprecieri pentru toate realizările avute în anul 2019 şi pentru sprijinul deosebit acordat structurilor operative.
Din partea Inspectoratului General al Poliției Române, ne-a onorat cu prezența la acest moment de analiză, domnul comisar şef de poliţie Adrian Ciprian Miron, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale. Acesta a transmis poliţiştilor maramureşeni mesajul de mulţumire, apreciere şi felicitare al d-lui inspector general, chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu.
Mesaje de apreciere şi susţinere pentru poliţişti au transmis şi domnul Nicolae Silviu Ungur – prefectul Județului Maramureş, doamna secretar general al judeţului Aurica Todoran şi Bogdan Gabor – prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, care a evidenţiat activitatea poliţiştilor din dosarele penale cele mai grele.
La activitatea de prezentare a evaluării au participat și comandanții și șefii instituțiilor din sistemul de ordine și siguranță publică, reprezentați ai instituțiilor descentralizate ale statului și parteneri instituționali cu care s-a colaborat în anul 2019.