Cum a fost executat cu propria armă pădurarul din Maramureș. Directorul Romsilva, detalii exclusive din anchetă

3
4266

Antena 3 a obținut informații în exclusivitate în cazul pădurarului executat în stil mafiot, într-o pădure din Maramureş. Directorul Romsilva afirmă că bărbatul ar fi fost sunat de doi localnici, care i-ar fi spus că din pădurea pe care acesta o păzea se fură lemne. Acesta și-ar fi lăsat copilul la gădiniță și ar fi plecat să îi prindă în flagrant pe hoți.

Acolo s-ar fi produs o altercație, în urma căreia pădurarul a fost împușcat. Trupul său a fost găsit câteva ore mai târziu aruncat într-o râpă, iar arma pe care o purta în spate a fost distrusă, povestește directorul Romsilva.

„Omul avea informații de la doi oameni că în pădure se taie lemne. Era privată și el avea contract de pază. A anunțat șefului de district, șeful a sunat la 112. Pădurarul s-a dus acolo la ei. Poate s-a produs o altercație pentru că el avea arma în spate și un telefon mobil. S-a auzit un foc de armă și el nu a mai răspuns la telefon. Când au ajuns cei de la IPJ și colegii l-au găsit mort într-o vale, prin împușcare, iar arma era ruptă. E o anchetă în curs. (…) Nu am găsit telefonul pădurarului”, a spus directorul Romsilva.

Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, potrivit unui comunicat al Romsilva.

Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii fac cercetări la faţa locului.

Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi, despre pădurarul executat în stil mafion: Legea se aplică

Psihologul criminalist Tudorel Butoi  susține că legea ar trebui aplicată în limitele ei, iar armamenturi din dotare trebuie folosit pentru legitima apărare.

”Solidarizez și eu apelului domnului director Romsilva. Eu întreb? A avut pușca la el. Nu era bine dacă el împușca două trei persoane. Legea se aplică în limitele ei. Câtă vreme este dotat cu armament, nu are acest armament să împuște fluturi, este pentru legitimă apărare. Nu veniți să le spuneți povești unor politicieni indolenți și care habar n-au ce e pădurea.”, a spus Tudorel Butoi, psiholog criminalist, la Antena 3.

Se cere întrunirea de urgenţă a CSAT

Federaţia Sindicatelor din Sivicultură Silva iese public şi spune că în ultimii ani şase pădurari au fost au fost omorâţi de mafia lemnului şi peste 650 de sivicultori au fost ameninţaţi, bătuţi, înjunghiaţi, împuşcaţi şi au fost victimele a tot felul de agresiuni. Se cere întrunirea în regim de urgenţă a CSAT pentru că este o problemă de securitate naţională care trebuie dezbătută şi trebuie luate măsuri pentru a pune la punct aceste reţele mafiote. 

Solicitarea Federaţiei Sindicatelor din Sivicultură Silva vine în contextul în care un pădurar, tată a trei copii, a fost executat în stil mafiot într-o pădure din Maramureş. 

Anchetatorii au spus că bărbatul a fost împuşcat cu propria armă de către hoţii de lemne. Apoi, trupul său a fost aruncat într-o râpă. Doi suspecţi au fost prinşi şi duşi la audieri.

Comunicatul Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva

“Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își exprimă îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn.

În urmă cu doar o lună, un alt coleg silvicultor, pădurarul Gorcioaia Răducu de la Ocolul Silvic Pașcani din Iași, a plătit cu viața, fiind omorât de trei hoți surprinși la furat de lemn. În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați.

După tragedia de la Iași, în loc să fie legiferat în regim de urgență Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputaților, în ședința din 14 octombrie 2019, a retrimis Proiectul la Comisia pentru agricultură și silvicultură timp de două săptămâni la solicitarea unor politicieni, care ori nu vor, ori nu pot să înțeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic care apără pădurea cu prețul vieții!

Federația Silva va solicita din nou Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a Proiectului de modificare a Statutului Personalului Silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest, dacă va fi cazul.

Totodată, vom solicita Președintelui României convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în cadrul căreia să fie analizate problemele fără precedent cu care se confruntă personalul silvic în activitatea de pază a pădurilor și să fie dispuse măsuri urgente de sprijinire a silvicultorilor în activitatea de pază de către instituțiile de forță ale statului”. 

Silviu Geană, preşedintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva – “Mâine dimineaţă va pleca scrisoarea noastră către CSAT şi vom solicita, sperăm să fim şi auziţi, organizarea unei şedinţe extraordinare a CSAT-ului, astfel încât să fie analizate problemele fără precedent cu care ne confruntăm în activitatea de pază a pădurilor pentru că iată că în câţiva ani şase pădurari şi-au pierdut viaţa, fiind omorâţi de hoţii surprinşi la furat de lemn. 

Dacă luăm cazul pădurarului Liviu Pop din ancheta preliminară, se pare că sunt trei hoţi care l-au agresat pe pădurarul nostru. Dacă vorbim de pădurarul ucis în urmă cu o lună în Paşcani, la fel, e un tată cu doi copii minori. A fost ucis cu lovituri de topor. Putem prezenta pentru fiecare caz în parte un scurt istoric. 

Trei hoţi de lemne nu înseamnă o reţea. În majoritatea cazurilor, astfel de evenimente se produc în zona comunităţilor sărace, în zona comunităţilor de romi, unde efectiv aceşti hoţi fură lemnul ori pentru un câştig uşor, ori pentru a se încălzi iarna şi, când sunt surprinşi asupra faptului, reacţionează extrem de dubios. 

De la CSAT solicităm sprijinul în activitatea de pază a Poliţiei şi Jandarmeriei, aşa cum e prevzut în acest moment şi în acest moment în nişte planuri de acţiuni comune. Există un plan de acţiuni comune care se încheie anual la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor şi la nivelul Ministerului de Interne, se numeşte Scutul Pădurii. Credem noi că aici ar trebui intervenit şi extinsă această protecţie de la asigurarea sprijinului doar în acţiuni puntuale şi în ceea ce priveşte asigurarea protecţiei personalului silvic, care îşi dă viaţa apărând pădurea”. 

Greenpeace România, apel la autorități după ce un alt pădurar a fost ucis de hoții de lemne: „Fenomenul tăierilor ilegale a scăpat de sub control”

Greenpeace România atrage atenția că fenomenul tăierilor ilegale a scăpat de sub control și mai face o victimă, la Maramureș, unde un pădurar a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.

Activiștii susțin că în lipsa unui sistem automat de monitorizare, doar înarmarea pădurarilor nu va rezolva situația. 

”Fenomenul tăierilor ilegale a scăpat de sub control și face încă o victimă! În lipsa unui sistem automat de monitorizare (SUMAL-ul amânat de atâția ani de Ministerul Apelor și Pădurilor – România), doar înarmarea pădurarilor nu va rezolva situația. Hoții se vor înarma la rândul lor, dacă n-au făcut-o deja, și vom ajunge ca în Vestul Sălbatic. Crima de mai jos s-a întâmplat în Maramureș, județul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, cu cele mai multe dosare penale în desfășurare și unde grupările mafiote sunt bine cunoscute pentru încrengăturile lor cu autoritățile locale și centrale”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Greenpeace România. (Sursa text: www.antena3.ro.)

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

3 COMENTARII

  1. […] Cum a fost executat cu propria armă pădurarul din Maramureș. Directorul Romsilva, detalii exclusi… Loading… (function(){ var D=new Date(),d=document,b='body',ce='createElement',ac='appendChild',st='style',ds='display',n='none',gi='getElementById',lp=d.location.protocol,wp=lp.indexOf('http')==0?lp:'https:'; var i=d[ce]('iframe');i[st][ds]=n;d[gi]("M426155ScriptRootC367866")[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln("");iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi]("M426155ScriptRootC367866");}var dv=iw[ce]('div');dv.id="MG_ID";dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=367866;c[ac](dv); var s=iw[ce]('script');s.async='async';s.defer='defer';s.charset='utf-8';s.src=wp+"//jsc.mgid.com/b/a/baiamare24.ro.367866.js?t="+D.getYear()+D.getMonth()+D.getUTCDate()+D.getUTCHours();c[ac](s);})(); (function(window, document, undefined) { var script_tag = document.createElement('script'); script_tag.src = 'https://ad.mox.tv/mox/mwayss_invocation.min.js?pzoneid=4704&height=405&width=720&tld=baiamare24.ro&ctype=div'; var container = document.querySelectorAll('[data-id=_mwayss-6f729f62e9f927fdd239d7e3faa321c3]')[0]; container.setAttribute('id', (container.getAttribute('data-id')+(new Date()).getTime())); container.removeAttribute('data-id'); container.parentNode.insertBefore(script_tag, container); })(window, document); […]

  2. […] Cum a fost executat cu propria armă pădurarul din Maramureș. Directorul Romsilva, detalii exclusi… Cine sunt bărbații audiați de anchetatori în cazul pădurarului ucis: „Nimeni nu spune că unul dintre ei este nepotul prim-procuroarei din Tg. Lăpuş“ Loading… (function(){ var D=new Date(),d=document,b='body',ce='createElement',ac='appendChild',st='style',ds='display',n='none',gi='getElementById',lp=d.location.protocol,wp=lp.indexOf('http')==0?lp:'https:'; var i=d[ce]('iframe');i[st][ds]=n;d[gi]("M426155ScriptRootC367866")[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln("");iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi]("M426155ScriptRootC367866");}var dv=iw[ce]('div');dv.id="MG_ID";dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=367866;c[ac](dv); var s=iw[ce]('script');s.async='async';s.defer='defer';s.charset='utf-8';s.src=wp+"//jsc.mgid.com/b/a/baiamare24.ro.367866.js?t="+D.getYear()+D.getMonth()+D.getUTCDate()+D.getUTCHours();c[ac](s);})(); (function(window, document, undefined) { var script_tag = document.createElement('script'); script_tag.src = 'https://ad.mox.tv/mox/mwayss_invocation.min.js?pzoneid=4704&height=405&width=720&tld=baiamare24.ro&ctype=div'; var container = document.querySelectorAll('[data-id=_mwayss-6f729f62e9f927fdd239d7e3faa321c3]')[0]; container.setAttribute('id', (container.getAttribute('data-id')+(new Date()).getTime())); container.removeAttribute('data-id'); container.parentNode.insertBefore(script_tag, container); })(window, document); […]

  3. […] Pădurar împușcat și aruncat într-o râpă de hoții de lemn în Lăpuș (ACTUALIZARE 3) Cum a fost executat cu propria armă pădurarul din Maramureș. Directorul Romsilva, detalii exclusi… FOTO/VIDEO – IPOTEZĂ ȘOC ÎN TRAGEDIA DIN LĂPUȘ: Anchetatorii iau în calcul varianta […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.