PĂSTREAZĂ-ȚI SURPRIZELE DOAR PENTRU VACANȚĂ! Ziua Europeană a Prevenirii Furturilor din Locuință (foto/video)

0
642

Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, a lansat, astăzi, 19 iunie, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință.

Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat, astăzi, 19 iunie 2019, o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Campania „Păstrează-ți surprizele doar pentru vacanță!” a fost marcată și de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș. Polițiștii de prevenire și cei de proximitate s-au axat pe prevenirea persoanelor vârstnice, aceștia reprezentând o categorie mai vulnerabilă în fața unor astfel de infracțiuni. La cele două Centre de Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice din municipiul Baia Mare, polițiștii le-au vorbit pensionarilor despre principalele moduri de operare folosite de infractori și i-au sfătuit să fie vigilenți cu persoanele necunoscute.

Activitățile preventive s-au mutat apoi în stradă unde polițiștii le-au recomandat cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. De asemenea, cetățenii au fost sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În România, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban. În județului Maramureș, în primele 5 luni ale anului 2019, au fost sesizate 241 de furturi din locuințe.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Fiecare cetățean consideră locuința ca fiind zona în care simte cel mai mare grad de siguranță. Astfel, orice tulburare fără drept a proprietății generează o stare de disconfort, uneori nu atât în legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de securitate personală.

Așa că păstrați-vă surprizele doar pentru vacanță!

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.