DGASPC Maramureș: Nu am fost sesizați cu privire la existența abuzurilor asupra minorilor germani.

0
743

S-au spălat pe mâini. Articolele aparute în presă în anii 2006 și 2009 nu sunt sesizări oficiale pentru DGASPC Maramureș. Probabil nu au auzit de autosesizare. De altfel, în iunie 2006, directorul unității la momentul respectiv declara: ”Dupa ce am fost numita pe functie am aflat pentru ca mi s-a comunicat de la ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului) ca trebuie intocmite rapoarte trimestriale despre activitatea de acolo. Fundatia functioneaza insa pe teritoriul Maramuresului din 2004. A fost descoperita intamplator, dar de anul trecut este monitorizata de catre asistentul social din zona”.

Iată comunicatul oficial al DGASPC Maramureș

Cu privire la cercetările derulate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism în județul Maramureș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și lipsire de libertate în mod ilegal a mai multor tineri de naționalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș face următoarele precizări:

La solicitarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș – au fost instituite măsuri de protecție în regim de urgență pentru patru minori germani, tineri incluși într-un program social finanțat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat “Projekt Maramureș”.

Cei patru minori beneficiază de serviciile sociale specifice oferite în centrele de primire în regim de urgență, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiștilor. Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureș i-a însoțit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală.

Facem precizarea că, până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureș nu a fost sesizată cu privire la existența unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluși în programul social derulat în Maramureș. In acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecție specială în regim de urgență, până la sosirea în Maramureș a reprezentanților legali din Germania.

Menționăm că DGASPC Maramureș a înștiințat Ambasada Republicii Federale Germania din  București în legătură cu situația actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internațional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești.

Până la soluționarea demersurilor juridice și preluarea minorilor de către autoritățile competente din Germania, aceștia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureș, în conformitate cu legislația în vigoare privind măsurile de protecție în regim de urgență.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.