Preasfințitul Părinte Iustin împlinește astăzi 30 de ani de arhierie

0
135

În 17 aprilie se împlinesc 30 de ani de la hirotonia în demnitatea de Arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Iustin Hodea – Episcopul Maramureşului și Sătmarului-, eveniment istoric care s-a petrecut la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia din județul Maramureș.

Ziua de 17 aprilie 1994 (pe atunci Duminica a 5-a din Postul Mare – a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), are o însemnătate deosebită pentru Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, pentru faptul că, în ziua de cinstire a sfintei, a avut loc pentru prima dată după Revoluție o hirotonie întru Arhiereu, cea a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Iustin Hodea – actualmente, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului –, de către soborul de arhierei prezenți la eveniment.

În toți acești ani Preasfințitul Părinte Iustin a stat drept și neclintit în toate, apărând „Corabia” – Biserica lui Hristos, care este „stâlp și temelie adevărului” -, întocmai cum a stat în ziua hirotoniei, drept, lângă Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, lucru care se poate observa și din fotografiile atașate.
Cu această ocazie, miercuri, 17 aprilie 2024, cu începere de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin va oficia Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și va săvârși Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la care vor participa, alături de soborul părinților slujitori, elevi seminariști, studenți teologi și credincioși.
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului s-a născut la data de 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş din părinţi creştini ortodocşi, Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei.
A urmat primele opt clase la Şcoala Generală „Octavian Goga” din localitate, iar în anul 1976, la vârsta de paisprezece ani, a intrat în obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, ca frate, fiind primit de părintele arhimandrit Serafim Man. A urmat treapta întâi de Liceu în satul natal, petrecând vacanţele în Mănăstire.
În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanu, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983.
În anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. A fost tuns în monahism în anul 1985 avându-l naş de călugărie pe PS Justinian Maramureșanul primind numele „Iustin”, având ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.

În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992, obținând titlul de licențiat în teologie, cu lucrarea „Mănăstirea – parte constitutivă a Bisericii, focar de spiritualitate și trăire duhovnicească”, sub îndrumarea Părintelui Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan Floca, la Catedra de Drept Bisericesc. Tot în 1988, Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu îi încredințează conducerea provizorie a mănăstirii.
La data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului l-a numit stareț al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. Sub cârmuirea părintelui stareț Iustin Hodea, obștea mănăstirii a ajuns în scurt timp la 30 de viețuitori.
În 1990 a devenit protosinghel, iar la data de 15 august 1993, la propunerea PS Justinian, Sfântul Sinod al BOR aprobă ridicarea sa la rangul de arhimandrit.
În 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR aprobă alegerea sa în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar la data de 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Ana” hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, PS Andrei Andreicuț, PS Calinic Argatu, PS Ioan Mihălțan și PS Emilian Birdaș.
În anul 2006 a fost admis la doctorat, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Catedra de Studii biblice, avându-l ca îndrumător științific pe Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană. Titlul de Doctor în Teologie l-a obținut la data de 25 noiembrie 2011, când a susținut, în ședință publică, teza de doctorat cu titlul: „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între mărturie și mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor și a literaturii necreștine”, lucrare ce a fost publicată la Editura Mega, Cluj-Napoca în anul 2013.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa de lucru din ziua de 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia-Mare, fiind cel de-al 30-lea Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existență ai Eparhiei noastre.

De-a lungul anilor, Preasfințitul Părinte Iustin a desfășurat o bogată activitate cultural-teologică și publicistică, a publicat articole tematice în diverse reviste și publicații bisericești, a participat la simpozioane de teologie la nivel național și internațional, desfășurând o bogată activitate în cadrul Eparhiei sub toate aspectele: pastoral-misonare, teologic-culturale, social-filantropice și administrative-economice.
Cu prilejul acestui moment aniversar, din partea clerului, a cinului monahal, a ostenitorilor Centrului Eparhial, a slujitorilor școlilor teologice ale Eparhiei, a elevilor seminariști, studenților teologi și a poporului lui Dumnezeu din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Vă urăm cu bucurie deplină și cu fiiască dragoste: să ne trăiți întru mulți și binecuvântați ani cu arhipăstorire îndelungată și rodnică, înțeleaptă, ocrotitoare și pilduitoare, după chipul Păstorului cel Bun – Iisus Hristos Arhiereul cel Veșnic, Păzitorul și Mântuitorul sufletelor noastre!
În această zi de aleasă sărbătoare duhovnicească a anilor Arhieriei cea lucrătoare în Hristos, se cuvine să Vă mulțumim și să Vă fim recunoscători pentru dragostea părintească cu care ne înconjurați, pentru atitudinea și râvna deosebită, care izvorăsc din noblețea voievodală a Preasfinției Voastre și a personalităților marcante ale Maramureșului Istoric.
„Doamne, trimite mâna Ta dintru înălţimea sfântului Tău lăcaș şi mă întăreşte în slujirea ce-mi stă pusă înainte!”
Întru mulți ani Preasfințite Părinte!

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.