Prețul cărnii de miel a explodat. Cât vom scoate din buzunar pentru un kilogram

0
115

O lună ne mai desparte de paștele ortodox, însă ar fi bine să puneți mai mulți bani deoparte pentru masa de Paşti, dacă vă doriți să aveți câteva preparate din carne de miel.
Prețurile au explodat și asta nu se întâmplă doar la noi în țară, ci la nivelul întregului bloc comunitar european, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene analizate de Economica.net.

Carcasa de 100 de kg de carne de miel sub 13 kg a ajuns în ultima săptămână din luna martie la 993,8 euro, cu 5,1% mai mult față de săptămână anterioară.

Iar dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut avem o scumpire de aproape 14 procente. Asta înseamnă că un kg de carne de miel ajunge la 50 de lei.

Suntem cumva pe podium la acest capitol, dar stăm ceva mai bine decât Estonia și Ungaria, undeva vedem că majorările de prețuri au fost mult mai mari decât la noi.

Estonii scot din buzunare cu 17.5% mai mult pentru un kg de carne de miel, iar maghiarii suportă prețuri mai mari cu 17.1%. Noi suntem pe locul 3.

Media europeană a fost de 10.3% și vedem că 100 de kg de carne de miel se vindeau cu peste 800 de euro. Prețul mediu a urcat cu 3.5% fața de luna februarie, deci noi plătim cu vreo 10 lei în plus pentru fiecare kg cumpărat.

Prețul mieilor de peste 13 kilograme este mult mai scumpă decât în luna februarie. 100 de kg valorau în martie peste 580 de euro, cu 92.6% mai mult față de luna anterioară. Practic discutăm despre o dublare a prețului.

Treaba este că țara noastră are multă carne din producția internă. Crescătorii locali au pus pe piață anul trecut, până în decembrie, peste 700 de tone de carne, cu 7,4% mai puțin decât anul anterior.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.