Reacția unei tinere din Sighetu Marmației: „BUG Mafia a avut dreptate: O parte din presă presează c_c_t!”

0
280

Ne-am făcut mult mai răi! E concluzia pe care o trag observând comportamentul celor din jurul meu, fie din viața de zi cu zi, fie a celor din online.

Setea de care dăm dovadă în consumul de știri negative și promovarea lor este una de dromader deshidratat! Parcă ne place să vedem răul din orice și suntem experți în datul cu părerea. Acest comportament, din păcate, este promovat și de cei din presă, care parcă ne lăsăm duși de val și uităm să fim oameni, uităm ce înseamnă o conduită dreaptă și uităm care sunt unele funcții ale presei!

Unii mai mult, alții mai puțin, dar ne lămurește mai bine o tânără sigheteancă, martoră la un accident rutier și victimă a setei consumatorilor de știri negative, dar și a jurnaliștilor avizi de click-uri și de faimă! 

Aceasta a avut o reacție și a prezentat o altă perspectivă asupra unui accident care a avut loc în weekend-ul trecut în Sighetu Marmației:

„Nu îmi stă în fire să postez astfel de lucruri, dar răbdarea mi-a ajuns la limită. Pentru cei care nu știți, sunt absolventă de jurnalism, iar întrebarea pe care multă lume mi-o pune în ultimii doi ani este „De de nu activezi în domeniu?”. O să înțelegeți mult mai bine după ce veți parcurge următoarele rânduri în care vă împărtășesc o experiență.
De ieri dimineață circulă știrea cu „Prăpăd făcut în centrul municipiului, de șoferul unui BMW. După accident, șoferul vinovat făcea TikTok, lăudându-se cu isprava!”.
Da, într-adevăr alaltăieri seară a avut loc un accident în centrul orașului Sighetu Marmației, dar modul în care presa relatează știrile mă dezgustă, sinceră să fiu. Sunt sătulă să văd atâtea știri înflorite sau texte care doar să atragă atenția oamenilor de pe social media, de dragul de a aduna hate și vizualizări.
În ultima vreme am văzut multe știri despre accidente provocate de tineri într-adevăr, dar la care lumea pune etichete foarte repede: „Da, că e copil de bani gata”, „Și-a luat permisul pe ochi frumoși”, „Și-a căutat-o cu lumânarea”, „Așa merită dacă nu ascultă de părinți”, „Era beat, drogat”, iar lista continuă. E atât de ușor să aruncăm cu ură de la un click distanță, dar niciodată nu v-ați pune măcar 5 secunde să vă gândiți și întrebați „Oare persoana e bine?”, „Oare cum s-a întâmplat nenorocirea?”, că e mai simplu să lăsăm un comentariu răutăcios și să facem concurs de care strânge mai multe reacții. Dar niciodată nu ne-am gândi că poate șoferul nu a făcut-o cu intenție și poate pur și simplu s-a întâmplat fără voie, că a pierdut controlul volanului sau i-a sărit un obstacol în cale. Auzim o vorbă în stânga, una în dreapta și gata știm ce s-a întâmplat și dăm vestea mai departe să părem „cool”, dar până la urmă nu e chiar așa.
Iar acum aștept să veniți voi „șoimilor” să spuneți că îi țin partea, că doar suntem prieteni, că m-a plătit să scriu cele de mai sus sau ce idei vă mai pot trece prin cap, imaginația fiind mare. Da, este un semnal de alarmă ceea ce s-a întâmplat, dar cred că șoferul e destul de conștient de ceea ce a făcut, așa că la ce rost mai veniți cu ura și cuvintele jignitoare?
Iar acum mă voi lega de a doua parte a titlului știrii „Șoferul făcea TikTok lăudându-se cu isprava”. Din câte văd pe acel video nu este pusă sigla TikTok, alături de numele utilizatorului care a postat, precum se întâmplă în momentul încărcării unui videoclip pe platformă sau nu este pus nici un link cu trimitere la acel video că tot e atâta vâlvă. De asemenea, în noul Cod civil, art. 74, art. 76, Legea nr. 8/1996, Legea nr. 677/2001 prevede urmatoarele: La nivel de principiu, captarea imaginii (fotografierea) unei persoane ori utilizarea acestei imagini (inclusiv prin distribuiri pe site-urile de socializare) sunt interzise în absența consimțământului prealabil al persoanei fotografiate sau, în cazul minorilor, în absența consimțământului prealabil al reprezentanților legali. De ce zic asta? Că în videoclipul postat, fața celor două persoane nu este blurată. Iar tot la capitolul imagini postate, nu țin minte să îmi fi dat acordul să apară o poză cu mine cap de știre, nefiindu-mi blurată fața, tot dintr-o sursă nespecificată.
Mai are rost să comentez și pe declarația domnului director care susține că: „La locul accidentului au sosit și părinții acestuia care veneau de la o nuntă. Aceștia ne-au adresat jigniri și injurii de față cu poliția.” Oare cum ar trebui să notez comportamentul dânsului care, director fiind, ar trebui să aibă un limbaj academic, iar la momentul impactului reacția lui a fost nu tocmai una corespunzătoare, acesta fiind agresiv verbal și recalcitrant? Ca un adult, prima reacție pe care trebuie să o ai, după părerea mea, este să te asiguri că lumea e teafără, nu să fugi la mașină urlând: „Nenorociților, ce mi-ați făcut? Te omor! Unde ești?”. Din cele auzite la fața locului mi se pare ca dânsului nu tare i-a păsat de starea celor din mașină care poate astăzi erau morți și atunci toată lumea-i vorbea doar de bine, că până la urmă la asta suntem buni! Să mă mai leg de faptul ca era aproape mijlocul nopții, ce făcea dânsul la acea oră, sâmbăta la liceu?
Și da, îmi permit acum să vorbesc pe acest subiect, fiind acolo martoră la cele întâmplate și văzând câte minciuni se scriu.
Toți ne dorim să trăim într-o lume mai bună și e ușor să aruncăm în alții vina, dar schimbarea trebuie să înceapă de la noi. Din păcate, stăm foarte prost la capitolul acesta și mai avem mult de lucrat la acest aspect, iar tot din păcate, presa nu face altceva decât să încurajeze mojiciile acestea! Alții mai mult, alții mai puțin, după setea de faimă cu care sunt înzestrați, demonstrând că Bug Mafia avea dreptate: „O parte din presă presează câcat!”.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.