EXCLUSIV 2MNews.ro – Regele Asfaltului, Ioan Baltă „Oniza”, condamnat la 5 ani de închisoare pentru tentativă de evaziune fiscală

0
522

SE DĂRÂMĂ CASTELUL. În urma unui proces care a durat 2 ani și 8 luni, Ioan Baltă, zis „Oniza”, a fost condamnat, în primă instanță, joi, 18 februarie 2021, de magistrații Tribunalului Maramureș, la 5 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de evaziune fiscală. În 2017, Baltă a mai fost inculpat pentru evaziune fiscală, dar procesul a fost încheiat în 2018, cu o amendă de 700 de lei și plata cheltuielilor judiciare de 800 de lei, după ce inculpatul a plătit statului prejudiciul creat.

Baltă este patronul firmei de casă care executa lucrările de infrastructură rutieră în Baia Mare, XS Sud Compani SRL – aflată din 2014 în insolvență, cu 80! de creditori care așteaptă să le fie plătite datoriile -, acum intromisionat în sistemul de asfaltări din muncipiul reședință de județ prin sereleul administrat de fiul său, Ionuț Baltă, Nord Vest Insfrastructură și Servicii. Baltă a declarat apel la această sentință, care nu este definită (detalii în scriere).

Procesul, înregistrat la Secţia Penală a Tribunalului Maramureș în 12 iunie 2018, a judecat tentativa de evaziune fiscală a unui grup format din Baltă și partenerii săi (Teodor Zapca și Mihai Mircea Șofineți), prin metoda de fraudare de tip „carusel”, pentru obținerea nelegală a unor rambursări de TVA de aproape 15 milioane de lei.

Conform rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Baia Mare, în perioada 2011-2012, Ioan Baltă, în calitate de administrator al firmei XS Sud Compani, beneficiind de ajutorul lui Mihai Mircea Șofineți și a lui Teodor Zapca (și ei condamnați în dosar la câte 5 ani de închisoare) a stabilit taxe sau contribuții în cadrul unui circuit economic în care au fost implicate mai multe firme-fantomă.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea fără drept a 14.788.174,76 lei, cu titlu de rambursări sau restituiri de TVA, dar cererea de rambursare a TVA a fost respinsă de către Direcția Județeană a Finanțelor Publice Maramureș.

Sentința de joi, 18 februarie 2021, a magistraților Tribunalului Maramureș l-a condamnat pe “Ioan Baltă, pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de evaziune fiscală, (…) la pedeapsa de 5 ani închisoare cu interzicerea pe o perioadă de 3 ani a drepturilor (inclusiv dreptul de a avea calitatea de administrator la vreo societate comercială). De asemenea, Baltă a fost obligat de instanță să plătească statului suma de 16.000 de lei (din care 11.500 de lei, onorariul expertului contabil angajat în speță).

Spuneam, hotărârea nu este definitivă, iar Baltă a făcut apel la această sentință, apel care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

De-a lungul activității sale din economia privată, Baltă a fost anchetat de numeroase ori, încă din 2007 (pentru afaceri cu produse petroliere), iar în 2009 procurorii DIICOT i-au găsit pe şantierele autostrăzilor (unde subontracta lucrări) două utilaje furate din vestul Europei. În noiembrie 2010, Ioan Baltă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din Maramureş, pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, după ce ar fi încheiat contracte fictive cu mai mai multe firme privind utilaje industriale – în 2014, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare, dar la recursul finalizat în 2016 a fost achitat.

continuarea articolului semnat de Cătălin Vischi, 2mnews.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.