FOTO/VIDEO – 11 accidente in weekend pe partiile de pe domeniul schiabil Cavnic, Roata și Icoana

0
248

Va recomandam respectarea regulilor pe partiile de schi si totodata va readucem aminte cum trebuie reactionat corect in caz de accident produs pe partiile de schi.Nu este necesara nicio pregatire speciala pentru a fi in masura sa reactionati corect, ci doar cunoasterea unor reguli simple.

Ca turist martor la un astfel de eveniment, asigurati-va ca nu va puneti in niciun moment in pericol si pe cat posibil, protejati si celelalte persoane din proximitate. Balizati locul accidentului pentru ca ceilalti schiori sa va poata observa si ocoli din timp. Acest lucru il puteti face infigand schiurile cu coada in zapada sub forma literei “X” la o distanta de aproximativ 5 m deasupra locului accidentului.

Daca le infigeti mai aproape riscati sa fiti loviti de ele in momentul in care vantul sau alt schior le-ar putea darama. De asemenea daca le puneti la o distanta mai mare, exista riscul ca alti schiori sa treaca intre ele si persoana accidentata. In cazul in care va aflati intr-o zona cu vizibilitate redusa (sub ruperi de panta, curbe, etc.), dublati aceasta balizare cu una intr-o zona cu vizibilitate buna.

Pe toata perioada cat va aflati in proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajuta, stati cu fata spre deal, pentru a putea observa traficul din amonte si pentru a va putea feri, in timp util, in cazul unui pericol (schior care pierde controlul si v-ar putea lovi).Nu lasati persoane sa stea sau sa se opreasca inutil in zona accidentului, in special in zonele inguste, pentru fluidizarea traficului, si pentru reducerea riscului de a fi loviti. Strangeti date esentiale pentru a putea anunta accidentul: numarul de persoane implicate si starea lor, locul exact in care va aflati.

Daca nu cunoasteti zona, folositi balizele de pe marginea partiei (acele indicatoare rotunde, a caror culoare reprezinta gradul de dificultate a pariei si care au un numar care reprezinta zona in care va aflati). Daca din cauza cetii nu puteti observa aceste balize, intrebati alti schiori care cunosc mai bine zona.Anuntati accidentul sunand la Numarul Unic de Urgenta 112 sau la Dispeceratul National Salvamont- 0 SALVAMONT (0725826668).

Comunicati dispecerului datele culese. Nu sunati dupa ajutor niciodata inainte de a fi in masura sa comunicati locul exact in care va aflati!Asteptati echipa salvamont si nu interveniti in niciun fel asupra victimei (nu o mutati, nu-i scoateti claparii, manusile, etc.). Lasati-o in pozitia in care ati gasit-o, incercand pe cat posibil sa o sustineti in aceasta pozitie si protejati-o termic (geaca pe post de patura, folie sirius, pachete de incalzire, etc.).

Ajutorul vostru va face diferenta, si va usura considerabil munca echipei de interventie, prin scurtarea timpilor de raspuns, precum si prin cresterea confortului persoanei accidentate.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.