NOAPTEA CA HOȚII: SATU NOU DE JOS și GROȘI – Cu Arafat în frunte, prefectul carantinează încă două localități. Faceți ca la Recea?

0
4484

Episodul Noaptea ca Hoți continuă în Maramureș, cu episodul nșpelea. Aproape de miezul nopții, locuitorii din localitățile Groși și Satu Nou de Jos au fost alertați prin sistemul RO-ALERT că de luni, 2 noiembrie 2020, ora 5.00 vor intra în carantină pentru 14 zile.

Au așteptat ca acolo să se înregistreze 8,05 infectați la o mie de locuitori pentru ca ”mințile luminate” ale județului și României să ia o decizie. Ce decizie puteau ei lua? Puteau să iasă să testeze în masă localitățile? NICI VORBĂ DE AȘA CEVA. Au luat o decizie pe care o poate gândi ori ”prost al satului”, pardon județului sau mai bine zis orice ”prost al țării”: CARANTINA.

Dar oare va fi carantina de la Recea? Acolo unde toată lumea circula cum vrea și pe unde vrea. Ăstea da măsuri eficiente! Totuși când o să faceți public ratele reale de infectare pe localități din județul Maramureș? Când o să răspundeți la întrebările trimise pe grupul de comunicare cu jurnaliștii? Cât e rata în municipiul Baia Mare? Se apropie de 5? Câți oameni mai trebuie să moară ca să testăm și noi în Maramureș. 2-300 de teste zilnic e destul? Asta să o credeți voi. Așteptăm cu nerăbdare să vi se fluture cătușele prin fața ochilor, nu de alta dar sunteți obișnuiți de la televizor.

Comunicat CJSU Maramureș

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat nr. 4659784/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitățile Groși și Satu Nou de Jos, începând cu data de 2 noiembrie a.c., ora 05.00, pentru o perioadă de 14 zile, a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a hotărât stabilirea unor măsuri și responsabilități în aplicarea Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr.4659784/2020. Aceste măsuri și responsabilități prevăd:

asigurarea dezinfecției periodice a spațiilor publice după un calendar bine stabilit de Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș;

implicarea medicilor de familie de pe raza comunei în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor carantinate/izolate la domiciliu/locația declarată;

acordarea asistenței medicale a populației din zonă;

colectarea deșeurilor și asigurarea funcționării continue a serviciilor de utilități publice;

asigurarea continuității aprovizionării cu alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate; identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată în cele două localități și introducerea acestora în bazele de date dedicate.

Cabinetele medicale și cabinetele stomatologice își vor desfășura activitatea doar pentru pacienții care au domiciliul/reședința în comună.

Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în/din zona carantinată stabilită prin Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659784 din 01.11.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitățile Groși și Satu Nou de Jos, respectiv asigurarea ordinii publice se vor realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș sau Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, după caz.

Carantinarea zonală s-a instituit ca urmare a evaluării situației epidemiologice, rata incidenței a cazurilor cumulată de 8,05 cazuri la 1000 de locuitori, respectiv avizului de carantinare zonală transmis de către Institutul Național de Sănătate Publică/ Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile. Sunt interzise organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.). Slujbele religioase se vor oficializa doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane. Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența ”față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online.

S-a procedat la stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului comunei, cu o distanță de siguranță de 380 metri, în care se introduc restricții de deplasare (amplasarea de filtre rutiere la intrarea și ieșirea din cele două localități pe drumurile comunale DC182B, DC48 și DC79).

Se permite tranzitarea localităților Groși și Satu Nou de Jos de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea / staționarea în această localitate. În aplicarea prevederilor Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659784/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitățile Groși și Satu Nou de Jos, județul Maramureș, se aprobă modelul de Declarație pe proprie răspundere din care să rezulte motivul justificat al deplasării, conform Anexei nr. 1 care face parte integrantă din hotărâre.

Populația din cele două localități va fi informată cu privire la măsura instituirii carantinei zonale prin transmiterea unui mesaj prin sistemul RO-ALERT.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.