FOTO/VIDEO: Ploile torențiale au creat probleme locuitorilor din Crasna Vișeului și Nistru

0
467

Ploile torentiale din ultima perioada au afectat, conform datelor centralizate, cinci unitati administrativ-teritoriale (Borsa, Barsana, Leordina, Bistra și Petrova).

Torenții și scurgerile de pe versanti, formate dupa precipitatiile torentiale au condus la cresterea debitelor si nivelurilor unor vai si paraie necadastrate care s-au revarsat din albie si nu au putut fi preluate de retelele de canalizare.

Au fost inundate 49 de gospodarii, patru obiective sociale si administrative, a fost afectat zidul de sprijin de pe malul râului Cisla, un drum județean, pe o distanta de 1,5 km, respectiv 19,6 km de străzi. Un alt drum județean a fost acoperit de aluviunile transportate de apa pe o distanta de 300 de metri. De asemenea, a fost erodată o apărare de mal pe o suprafață de 0,5 km. Torentii de apa au transportat aluviuni, pietris, material lemnos si material vegetal care colmatat un pod, sapte podete, si sapte traversari pietonale.

Au fost inundate 25 hectare de teren arabil, respectiv 17 hectare de pasuni si fanete. Sub coordonarea prefectului Nicolae-Silviu Ungur, echipele de intervenție au acționat pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodarii, subsoluri, curti si au sprijinit autoritatile administratiei publice locale in diminuarea efectelor produse de inundatii.

Personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș a lucrat cu material si mijloace tehnice specifice pentru consolidarea și protejarea malului afectat de apele raului Cisla. Comitetele locale pentru situatii de urgenta au actionat cu personal si utilaje pentru deblocarea podetelor, indepartarea aluviunilor de pe drumurile publice. Pagubele produse vor fi constatate si evaluate de echipe mixte, alcatuite prin ordin al prefectului, care se vor deplasa in teren.

Presedintele CJSU Maramures, prefectul Nicolae-Silviu Ungur, a mentionat ca judetul se afla in continuare sub avertizari hidrometeorologice si ca sunt activate grupurile de suport tehnic si echipe de interventie pentru a actiona in sprijinul populatiei. Sunt operationalizate si echipe care să remedieze eventualele deficiente din retelele serviciilor de utilitate publica.

Ieri după amiază un localnic din Nistru a publicat imagini video pe o pagina de socializare cu potopul care s-a abătut asupra localității. Apa s-a revărsat prin centrul localității transformând strada în vale.

Probleme au fost și la Crasna Vișeului unde apele revărsate de pe versanți au trecut prin curțile și casele oamenilor. Imagini elocvente ne-au fost trimise de un cititor din zona amintită. Omul ne-a declarat că a apucat să își scoată lucrurile din casă și să le pună la adăpost. Grădina în schimb și culturile agricole au fost distruse.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.