PRIMUL ORAȘ DIN ROMÂNIA: Transportul public în staţiunea Cavnic este gratuit

0
1835

Staţiunea Cavnic va deveni primul oraș din România care oferă transport gratuit. Pe lângă localnici, nici zecile de mii de turişti care vin anual pe pârtiile din zonă nu vor mai trebui să dea bani pe biletele de călătorie.

Astfel, speră edilii, în sezonul rece, nu vor mai fi blocaje în staţiune din cauza maşinilor parcate aiurea, pe străzile care duc spre pârtii.

Localnicii, dar şi turiştii care vin în staţiunea Cavnic, au motive de bucurie. De la începutul lunii aprilie, nu vor mai plăti biletele de autobuz. Pentru că şi-au gestionat bine bugetul anului trecut, autorităţle locale au rămas cu un milion de lei în plus. Aşa că s-au gândit să facă transportul în comun gratuit.

Vladimir Petruț, primar Cavnic: Am găsit această soluţie să subvenţionăm noi, consiliul local, 100% transportul, atunci se elimină abonamente. Noi nu mai plătim pentru cei 150 de copii abonamente, pentru că oricum plăteam. Oricum 50% din costuri le plăteam noi şi până acum şi atunci am preferat să-l luăm integral, dar să asigurăm la toată lumea transportul gratuit.

Pentru asta, municipalitatea dă aproape 20.000 de lei pe lună. Banii sunt folosiţi de firma de transport în comun pentru acoperirea combustibilului, a plății salariilor angajaților, dar și pentru eventualele costuri de reparație ale autobuzelor. În plus, speră autorităţile, în sezonul rece, nu vor mai fi blocaje în staţiune.

Oana Poenar, administrator pârtie schi: Nu ar trebui să-şi parcheze maşinile pe marginea drumului şi să se deplaseze atât de mult ca să ajungă la pârtii.

Acum, prețul unui bilet pentru transportul în comun în staţiunea Cavnic este de 2,5 lei, iar abonamentul lunar 55 de lei. Localnicii abia aşteaptă să nu mai cheltuie bani pe biletele de călătorie.

Peste 800 de localnici urmează să beneficieze de transport gratuit, dar și cei 50.000 de turiști care vin anual în Cavnic.

Odată implementat sistemul de gratuitate, traseul mijloacelor de transport în comun va fi extins de la nouă la 11 kilometri.

Sursa: Observator Antena 1.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.