ACTUALIZARE 2 / ANCHETĂ – Școala unde a avut loc incidentul din Sighet cu alerta falsă a raportat cu întârziere la ISJ. Amenda aplicată învățătoarei va fi contestată

0
775

Continuă scandalul în cazul apelului fals inițiat de un copil în vârstă de zece ani din Sighetu Marmației!

IPJ Maramureș a făcut publice toate datele pe care le avea, însă, foarte grav, ISJ Maramureș nu le are.

Motivul este simplu. ISJ Maramureș, momentan, habar nu are, la ce școală a avut loc incidentul. Nu e o scuză că Inspectoratul are conducere nouă, întrucât directorii unităților de învățământ AU OBLIGAȚIA să raporteze astfel de incidente la Inspectorat.

Însă, atunci când nu e șefie, nici putere ori coordonare nu e. Nu zice nimeni ca inspectorul-șef să se comporte ca un dictator, însă e o rușine să nu aibă habar ce se întâmplă în propria ogradă.

Propunem un opțional de 112 în școlile din Maramureș, cu personal specializat, care să îi învețe pe copii maramureșeni (și, mai departe, pe toți din România) ce reprezintă acest serviciu. Poate că, învățând arta bunului respect, ca în Japonia, vom evita să discutăm despre apeluri false.

Așteptăm cu interes un punct de vedere din partea ISJ Maramureș și a unității de învățământ (tot vom afla care) cu privire la incident.

Rugăm directorii să nu se mai ascundă când au loc incidente. Faptul că ne spun adevărul contează mai mult decât atunci când se ascund ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Povestea inițială

Miercuri, 15 ianuarie, la ora 10.03, un băiat a alertat poliţia, prin numărul unic apeluri de urgenţă 112, că a fost sechestrat pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei. Apelantul striga după ajutor, precizând că cineva îl omoară, apoi a închis telefonul. Imediat poliţiştii din municipiu au format echipe de căutare şi au demarat de urgenţă activităţile specifice pentru găsirea şi salvarea băiatului.

Poliţiştii l-au căutat pe băiat în mai multe zone de pe raza municipiului. După mai multe încercări de apelare a numărului de telefon de pe care s-a efectuat apelul la 112, nereuşite datorită faptului că telefonul părea închis, la un moment dat telefonul a sunat, însă persoana care a răspuns nu a rostit nici un cuvânt. Întrucât se auzea gălăgie, poliţiştii au concluzionat că este posibil ca apelantul să se afle în incinta unei unităţi de învăţământ sau într-un local public.

În mai puţin de două ore poliţiştii l-au găsit pe băiat. Acesta se afla în siguranţă, la unitatea şcolară unde studiază, poliţiştii stabilind că fapta relatată prin apelul de urgenţă nu există. Totodată, s-a stabilit că după ce a efectuat apelul în timpul pauzei, elevul şi-a setat telefonul pe mod avion şi nu a mai putut fi contactat.

Băiatul, în vârstă de 10 ani, mama acestuia precum şi învăţătoarea copilului au fost conduşi la sediul poliţiei. Conform prevederilor O.UG. 34/2008 actualizată şi Legii nr. 61/1991, poliţiştii au aplicat două sancţiuni contravenţionale, una în valoare de 2000 părinţilor şi una în valoare de 200 de lei învăţătoarei.

Sunaţi întotdeauna la 112 doar în caz de urgenţă! Nu apelaţi 112 pentru a face glume sau farse! Poliţiştii angrenaţi în căutarea unor prezumtive victime sunt aceeaşi care trebuie să intervină pentru soluţionarea cazurilor reale sesizate! De asemenea, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 1500 şi 5000 de lei.

ACTUALIZARE – Comunicat ISJ Maramureș

La Școala Gimnazială Nr. 10 Sighetu- Marmației s-a finalizat cercetarea cu privire la apelul dat la numărul unic de urgență 112 de către un elev al acestei instituții, identificat de organele de poliție, ulterior, la domiciliul acestuia. Echipajul de poliție a purtat discuții cu mama elevului și cu doamna învățătoare și a aplicat sancțiuni conforme prevederilor OUG nr. 34/2009 și a Legii nr. 61/1991.

ACTUALIZARE 2 – Ce urmează

Conform unor surse, Sindicatul Spiru Haret a anunțat că va sprijini învățătoarea să acționeze în instanță poliția pentru amendă. Rămâne întrebarea de ce direcțiunea nu a raportat în timp real incidentul.

BaiaMare24.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.