EXCLUSIV / MĂRTURISIRE DIN FUM ȘI SCRUM – Povestea maramureșencei care înghite fumul unor incendii care ard cât patru Belgii și omoară urși koala și canguri (FOTO)

0
1131

Incendiile de pădure au generat emoții peste emoții. Urși Koala care beau apă, însetați, din sticle, de la salvatori. Canguri care zburdă la câțiva pași de flăcările înalte cât un bloc. Dar avem și români acolo. Printre ei, maramureșeni.

Cristina Treitl este originară din Maramureș și a trăit un iad, trăind foarte aproape de marea metropolă Sydney. “Azi, 5 ianuarie (n.red. – la noi încă era 4) a fost mai bine decât ieri. Am avut vânt bun la sud de Sydney, însă era de 100 km/h, în rafale. Electricitatea nu a fost afectată în zona urbană. Am fost afectați direct de focuri, iar atmosfera din Sydney este extrem de poluată de fum și cenușă. Nu am avut cer albastru de o lună, totul este gri”, a relatat, pentru DirectMM.ro, Corina Treitl, maramureșeancă stabilită în Australia, la 12 km de CBD (n.red. – Central Business District) centrul metropolei Sydney.

Ca să înțelegem, maximele au depășit 40 de grade, iar nopțile au fost de aproimativ 22 de grade. “Sydneu este înconjurat de focuri în sud, vest și nord. Îmi este frică, dar am încredere că, oarecum, incendiile vor fi, cumva, controlate. Vântul creat de focuri a fost ca un ciclon. Nu sunt singură că au fost chiar tornde de foc”, a relatat Corina Treitl.

DirectMM.ro a contactat serviciile de specialitate din Australia. Serviciul meteorologic din Canberra, capitala de facto a Australiei, ne-a oferit niște explicații. În primul rând, că incendiile au început în septembrie 2019. În al doilea la rând,că suprafața afectată este de patru ori suprafața Belgiei.

Chiar ei ne-au dat explicații. Belgia înseamnă peste 3 milioane de hectare. Au ars peste 271.000 hectare, În Australia, au fost peste 12 milioane de hectare arse, conform serviciului de specialitate de la Canberra, în exclusivitate pentru DirectMM.ro.

Specialiștii ne explică faptul că o urmare e dipolaritatea Oceanului Indian. Practic, a rezultat o reducere drastică a nivelului de precipitații. Iar asta nu a fost ajutată de amânarea sezonului musonic, fapt care e monitorizat de serviciul meteo de la Canberra, conform declarațiilor făcute pentru DirectMM.ro.

În plus, trebuie să vedem acțiunea oscilației arctice. A fost într-o fază negativă, generând o intensificare a vânturilor de vest peste sudul continentului, uscând sudul și nordul continental.

Musonul este activ, dar va trebui multă ploaie să stingă incendiile. Vor mai fi mulți fermieri care vor avea de suferit și care vor trebui să își părăsească proprietățile. Ideea e că serviciul de la Canberra a relatat în exclusivitate pentru DirectMM.ro că se formează un ciclon în nord-vestul Australiei, care va aduce ploaie și un front atmosfericse va deplasa către este.

În următoarele opt zile, va aduce până la 50 mm, conform Canberra Meteo pentru DirectMM.ro în exclusivitate. Rămâne de văzut cât va atenua totul ceea ce New York Times a denumit Cernobâlul Meteo!…

Sursa – C. Ț. / DirectMM.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.