Campania Spune NU violenţei domestice – despre drepturile victimelor

0
432

Azi, 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, se încheie campania Spune NU violenţei domestice!, campanie ce s-a derulat pe parcursul a 16 zile, începând cu data de 25 noiembrie, ce a marcat Ziua Internaţională de Eliminare a Violenţei împotriva Femeilor.

Pe parcursul celor 16 zile alocate campaniei, toate materialele informative realizate sub egida OSCE au fost distribuite la secţiile de poliţie rurală de pe raza judeţului Maramureş, Poliţia Şomcuta Mare şi Poliţia Municipiului Baia Mare. Poliţiştii au aplicat afişele în zone cu vizibilitate ridicată şi au încurajat cetăţenii să nu rămână indiferenţi la suferinţa victimelor, ci să anunţe poliţia ori de câte ori sunt martori ai violenţei sau a abuzurilor de orice fel.

De asemenea au fost difuzate spoturi radio cu mesaje antiviolenţă la 3 posturi de radio din judeţ: Social FM, Kiss FM şi Radio Sighet. Iar în mijloacele de transport în comun din Municipiul Baia Mare, rulează spotul video al campaniei, spot care promovează linia de asistenţă gratuită valabil pe teritoriul României 0800-500-333.

În cadrul orelor de prevenire susţinute în această perioadă în unităţile de învăţământ, poliţiştii au atins şi subiectul drepturilor victimelor unor infracţiuni.

Conform prevederilor Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, actualizată, serviciile de sprijin şi protecţie sunt acordate atât victimelor infracţiunilor, cât şi membrilor familiei acestora.

Acestea pot fi: informare privind drepturile victimei, consiliere psihologică, consiliere juridică, consiliere privind aspectele financiare, servicii de inserţie/reinserţie socială, sprijin emoţional şi social în scopul reintegrării sociale, informaţii şi consiliere cu privire la rolul victimei în cadrul procedurilor penale, inclusiv pregătirea pentru participarea la proces. Serviciile de sprijin şi protecţie pot fi acordate în: centre de zi sau centrele rezidenţiale cu găzduire pe perioadă determinată care oferă cazare provizorie adecvată pentru victimele care au nevoie de un loc sigur din cauza unui risc iminent de victimizare secundară şi repetată sau de intimidare şi răzbunare.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.