PREMIERĂ – ÎNAINTE DE AVERTIZĂRI – Vine iarna la munte, în Maramureș! Va ninge slab și la șes. Vezi când

0
701

Gata cu valorile termice mai ridicate decât mediile multianuale! Începând cu acest weekend, situația se schimbă complet. Iată despre ce este vorba!

Un anticiclon groenlandez coboară din nordul Europei către sud-estul continentului. Astfel, o masă de aer rece pătrunde în România începând cu nord-vestul țării. Modelele meteo indică o joncțiune cu activitatea mediteraneană, fapt care va fi avea ca urmări precipitații, local însemnate cantitativ. Acestea vor fi, coroborat, cu scăderea valorilor termice, atât sub formă de ploaie, cât și sub formă de lapoviță și ninsoare.

Am spus că, la final de noiembrie, mercurul va coborî de la temperaturi mai generoase la cele normale pentru această perioadă, respectiv maxime de 3-4 grade și minime de minus 4-minus 3. Dislocarea masei de aer cald, dar cu ploi, va avea loc în cursul zilei de sâmbătă.

Vineri, în Maramureș, maximele au fost de la 7 la 9-13 grade (resimțite, puțin mai scăzute). Minimele vor fi de la 3 la 7-9 grade. Se vor înregistra ploi în a doua parte a zilei de vineri și noaptea de vineri spre sâmbătă. Treptat, sâmbătă, cerul se va curăța de nori, devenind de la variabil la mai mult senin, maximele fiind de la 3 la 7-9 grade.

Începând cu lăsarea serii, sâmbătă, dar și datorită cerului preponderent senin, vremea se va răci considerabil față de perioada anterioară. Astfel, minimele vor fi de minus 7 la minus 3-minus 1 grad (resimțite de la minus 9 – minus 7 la minus 3 grade). Duminică, de Ziua Națională, maximele vor fi de la minus 3 la 1-3 grade, iar după amiază, vom avea parte de înnorări accentuate. Minimele nocturne vor fi de la minus 5 – minus 3 la 1 grad (resimțite de la minus 7 la minus 3 – minus 1 grad).

Fenomenul intensiv de iarnă își va face simțită prezența luni, atunci când maximele vor fi de la minus 1 la 3-5 grade (resimțite de la minus 3 la 1-3 grade). Se vor înregistra, pe arii extinse, ploi, lapovițe și ninsori. Vom avea primii fulgi de nea și în unele zone joase, însă, mai mult ca sigur, nu vom vorbi despre un strat de zăpadă consistent. La munte, în schimb, stratul ar putea crește repede, iar vântul va viscoli zăpada.

În noaptea de luni spre marți, precipitațiile se vor restrânge, însă vor lăsa în spate vreme mai rece decât ar fi normal. Maximele, marți și miercuri, vor fi de la minus 7 la minus 3 – minus 1 grad (resimțite de la minus 9 – minus 7 la minus 3 grade), iar minimele de la minus 9 – minus 7 la minus 3 grade (resimțite, de la minus 9 – minus 7 la minus 3 grade, poate chiar puțin mai scăzute!). Abia joi vom putea vorbi despre o încălzire timidă, astfel că maximele vor ajunge la 1-3 grade.

Apoi, creșterea va continua, vor alterna perioadele însorite cu cele predominant noroase și vom avea niscaiva ploi. În toată această perioadă, însă, nu vor lipsi din peisaj ceața (mai ales în depresiuni și mai ales dimineața și noaptea), dar și, local, intensificări de vânt de scurtă durată care vor accentua senzația de rece.

Trebuie să mai spunem și faptul că un episod de iarnă nu este nimic neobișnuit pentru primele zile ale lunii decembrie. De altfel, cu siguranță vă amintiți episodul de acum trei ani, atunci când a nins fără încetare, timp de 24 de ore, din 1 până în 2 decembrie. Atunci, reacția mai puțin inspirată (din varii motive) a unor autorități a făcut ca municipiul Baia Mare să fie un oraș aproape blocat în nămeți. După manifestările de Ziua Națională, băimărenii s-au trezit înconjurați de omăt. Vom reveni cu informații cu privire la evoluția vremii!

SursaVremea exactă

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.