ACTUALIZARE – EFECTELE SCANDALULUI DE DOPAJ – Aproape jumătate din lotul de handbal feminin care merge în Japonia a jucat sau joacă la echipa din Baia Mare

0
1334

Ape tulburi în handbalul românesc înaintea Campionatului Mondial din Japonia, care va avea loc în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie. După scandalul selecționărilor, a venit un scandal de dopaj, care a dat peste cap lotul inițial. Ca urmare a modificărilor, în lotul de lotul de 18 sportive care vor face deplasarea, jumătate, 9 la număr, au evoluat sau evoluează în prezent, în Baia Mare.

Scandalul selecționării

Imediat ce selecționerul Thomas Ryde și secundul său Costică Buceschi (antrenor Minaur Baia Mare) au anunțat lotul pentru CM, au apărut primele discuții. Acestea făceau referire la neselecționarea a două sportive – Sorina Tîrcă (Corona Brașov) și Laura Moisă (Chiper) (CSM București). În locul Laurei Moisă a fost chemată la lot Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare). Suporterii au cerut revizuirea lotului, însă Ryde a motivat că a optat pentru sportiva din Baia Mare, întrucât nu ar fi avut evoluția așteptată.

Scandalul dopajului

Nu s-au liniștit bine apele, că a apărut alt scandal, de această dată unul de dopaj. La începutul săptămânii, Gazeta Sporturilor a dezvăluit în exclusivitate că întreg lotul de handbal feminin al Coronei Brașov e suspect de dopaj. Și că trei jucătoare au fost deja notificate oficial.

Luni seară, autoritățile – inclusiv președintele FRH, Alexandru Dedu – confirmaseră că pe lista jucătoarelor notificate ar fi Cristina Laslo, Bianca Bazaliu și Daria Bucur, toate trei componente ale naționalei de handbal care trebuie să plece spre Mondialul din Japonia. În cele din urmă, în cursul zilei de marți, s-au confirmat suspiciunile în cazul primelor două – Laslo și Bazaliu, ca atare în lot s-au operat modificări cu numai câteva ore înainte de deplasarea în Japonia, programată miercuri.

Astfel, în locul lor au fost chemate Anca Polocoșer, sportivă legitimată la Minaur Baia Mare și care are avantajul de a putea juca oriunde pe linia de 9 metri, respectiv Patricia Vizitiu, actualmente performând la SCM Craiova.

Cum au apărut discuțiile despre dopaj

Întreg scandalul a pornit de la o clinică din Brașov, unde sportivele clubului au făcut recuperarea medicală. Reprezentanții clubului Corona au arătat că „nu s-a pus nici o clipă problema de a apela la proceduri care să mărească performanţele sportive ale echipei ci intenţia noastră a fost de a le asigura un tratament de recuperare medicală, pentru starea de oboseală pe care o acuzau dar şi pentru afeciunile medicale mai vechi de care fetele suferă.

Vom face totul pentru a demonstra că nu a fost rea intenţie şi vrem să se reţină că sub nici o formă nu s-a pus problema de a apela la forme interzise pentru a avea un câştig în faţa competitorilor.

Decizia de a se face acest tratament a fost luată după s-a discutat atât cu clinica respectivă cât şi cu medicul echipei şi după ce ni s-au dat asigurări procedura nu este interzisă. Suspiciunea care planează asupra noastră este foarte gravă iar implicaţiile sunt foarte mari, din acest motiv trebuie să facem totul pentrtu a demonstra că suspiciunile sunt nejustificate”, au explicat cei de la Corona.

În paralel, reprezentanții clinicii au spus că “terapia cu laser de joasă frecvență a fost utilizată în sindromul de oboseală cronică și în cazul unor leziuni musculare, nicidecum în scopul îmbunătățirii performanțelor sportive”.

Trebuie spus că Eliza Buceschi și Daria Bucur, de asemenea sportive la Corona Brașov, nu au fost notificate de Agenția Națională Anti-Doping (ANAD), așadar ele vor putea face deplasarea la CM din Japonia.

A devenit scandal internațional

Scandalul a trecut granițele țării. Ivona Pavicevic, extrema stânga a naționalei muntenegrene și a Coronei, a recunoscut tratamentul la care a fost supusă la clinica de la Brașov. Pentru a nu risca nicio suspendare, federația nu a luat-o la Mondiale, a notat gsp.ro.

Șapte foste sportive și două actuale

Ca atare, lotul naționalei României va cuprinde două sportive ale Minaur Baia Mare – Anca Polocoșer și Sonia Seraficeanu, respectiv foste șapte sportive ale clubului băimărean, pe atunci HCM – Yuliya Dumanska, Gabriela Perianu, Eliza Buceschi, Laura Pristaviță (Olteanu), Mădălina Zamfirescu, Patricia Vizitiu și Aneta Udriștioiu.

Lotul care merge în Japonia

Astfel, lotul va arăta așa! Portari: Denisa Dedu (CSM București), Yuliya Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea), Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea). Extreme stânga: Cristina Florica (SCM Râmnicu Vâlcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău). Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Gabriela Perianu (CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare). Centri: Eliza Buceschi (Corona Brașov), Laura Pristaviță (Gloria Bistrița), Mădălina Zamfirescu (SCM Râmnicu Vâlcea). Interi dreapta: Daria Bucur (Corona Brașov), Patricia Vizitiu (SCM Craiova). Extreme dreapta: Aneta Udrișitioiu (Pîrvuț) (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare). Pivoți: Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM București).

ACTUALIZARE – Elena Dache a fost convocată în regim de urgență la echipa națională. Ea va fi în avionul cu care tricolorele vor pleca la Campionatul Mondial spre Japonia. Șefii Federației au decis să nu se expună la riscuri după scandalul de proporții de la Brașov și le-au oprit și pe Eliza Buceschi și Daria Bucur, a notat prosport.ro. Așadar, scorul 9 din 18 a fost stricat pe ultima jumătate de minut. Acum sunt 8 din 18. Cu toate că în cazul Elizei, ANAD nu a dat răspuns pozitiv până acum. Asta ne va costa!

Crin CĂLĂUZ

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.