STEP BY STEP – INSIDER LA IOHANNIS – Baia Mare, cel mai păzit oraș din România. O zi. O zi la cinci ani. Dăncilă, care n-a vrut să mai vină în Maramureș, are motive de invidie! Cu cine a vorbit Iohannis în locul ei (VIDEO/FOTO)

0
1162

Este limpede că se joacă la cuțite finala prezidențialelor din 2019! După ce Viorica Vasilica Dăncilă a venit în campanie la europarlamentare, a venit rândul lui Klaus Werner Iohannis să vină în Baia Mare. Cam așa vin amândoi prezidențiabilii României în Maramureș, atunci când au nevoie de voturi!

Baia Mare a fost cel mai sigur oraș din Baia Mare vineri, 15 noiembrie. Președintele nu a scos nicio vorbă despre posibilitatea ca municipiul reședință de județ a Maramureșului să devină Capitală Europeană a Tineretului în 2022. Povești pot fi multe, dar realitatea a fost alta. Iohannis a venit pentru fotoliul lui și atât, în ciuda declarației sigure a primarului de Baia Mare care, de altfel, nici măcar nu era în oraș. Tot de altfel, un președinte nu e obligat să susțină un astfel de demers.

Traseul bulevardul București – bulevardul Unirii – Sala Sporturilor a fost atent supravegheat de oameni care cu asta se ocupă. Evident, Baia Mare nu a mai trăit asta în ultimii cinci ani, că deh, campania electorală e cea importantă. Klaus Iohannis a fost însoțit de simpatizanți (nu puțini), membrii de partid, dar și de SPP-iști, că așa e protocolul. Presa a avut și ea propriul protocol. Să aștepte frumos în holul Sălii Sporturilor Lascăr Pană (că așa penibili suntem că nu avem o sală mai mare!), când vine președintele. Evident că cei din presa națională (care l-au și însoțit) au simțit că presa locală nu contează, așa că au făcut contur în jurul lui Iohannis, alături de membri din conducerea PNL. Singura care a simțit penibilul situației a fost Alina Gorghiu, care s-a dat la o parte atunci când jurnaliștii nu încăpeau de camere și să facă poze ori să înregistreze audio. Atât! Că în rest au stat indivizii ca și cum ar fi fost bostani de Halloween, zâmbind amar, ca-ntre lumânări. Că ăia care scriu au părut cantitate neglijabilă. Presa și-a făcut cumva loc încât să adreseze maximum cinci întrebări (la 20 de jurnaliști), timp care în care președinte a răspuns lacunar, dar, cumva, la obiect, profitând de întrebările secvențiale și repetitive venite din studiourile TV-urilor naționale, după care Klaus Iohannis s-a dus în sală.

Au luat, pe rând, cuvântul Robert Sigartău, ca un soi de MC al PNL-ului la miting, după care a venit rândul lui Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș. A luat cuvântul Rareș Bogdan, prim-vice la liberali. El a declanșat un atac furibund la adresa fostului ministru Liviu Marian Pop. Între timp, presa care filmează a fost azvârlită în fundul sălii, acolo i-a fost arondat spațiu. Noi, ăștialalți, am putut face poze, dar numai la imn și când cerem SPP voie. Corect, că doar e democrație. Rareș Bogdan, mobilizator, a cerut un 80% pentru Iohannis. Apoi, pe scenă a urcat chiar președintele în exercițiu.

Iohannis a vorbit despre mizeria cu casca. „Nu am de gând să răspund la atacurile PSD-ului dar pot să vă spun ce am spus şi la o întâlnire cu primarii PNL. Încet dar sigur se vede faţa foarte urâtă a PSD-ului. Împroaşcă venin, minciuni, fake news. Ăsta e PSD-ul şi aşa ştiu ei să îşi facă campanie. Cred că în acest fel îşi fac singuri un deserviciu. Nu este nevoie să le dăm un răspuns. O să le dea alegătorii un răspuns foarte convingător”, a explicat Iohannis. Aici Iohannis a punctat bine! PSD a generat mizerii online, fapt devoalat de cei deschiși la minte. (Nu că ar fi Iohannis un mare orator, dar nici cască nu avea, poate Viorica! Poate!…). Continuăm!…

Iohannis a declarat în Baia Mare că dorește ca PSD să fie în opoziție, nu să dispară. A zis asta ca un soi de clarificare. „Una de la începutul mandatului, când am convins toate partidele parlamentare să semnăm acel pact pentru 2% pentru Apărare care ne-a adus realmente într-o poziţie privilegiată şi foarte respectată în NATO şi spre sfârşitul mandatului, acel Summit de la Sibiu unde am adunat toţi liderii importanţi din Europa şi le-am arătat faţa frumoasă a României”. La final, a vorbit cu simpatizanți și colegi și primari sau aleși de Maramureș. Colegii cu video au fost atașați, strategic, în fundul sălii. Cu foto a fost mai ușor, dar niciun pas fără SPP. C-așa-i în tenis!…

Ca final de relatare, aproximativ 3.500 de oameni (unii vor da 3.000, alții 4.000, în funcție de interesul propriu) au fost alături de Klaus Iohannis la mitingul electoral din Baia Mare. Puțin peste 40% a fost procentul primit de președintele exercițiu în județ în turul I. Iohannis se bazează pe un bazin electoral important, alcătuit din primari (mult mai puțini, actualmente, ca și PSD), viceprimari și consilieri locali și, evident, județeni, dar și de primari non-jucători din PSD. Însă, ce siguranță are PNL că bazinul USR și PMP merg la PNL în turul II? Așa ar fi logic, dacă mai există Stânga și Dreapta în România! Dar mai avem ideologii? Probabil că nu! Sigur vom reveni!

Crin CĂLĂUZ

Video în curs de actualizare

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.