SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII: Hărțuirea stradală NU ESTE FLIRT!

0
484

În a doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității, reprezentanții poliției au abordat tema hărțuirii stradale. HĂRȚUIREA STRADALĂ NU ESTE FLIRT a fost mesajul transmit de ofițerul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, unui public exclusiv masculin, format din conducători auto aflați în supravegherea serviciului de probațiune pentru comiterea unor infracțiuni rutiere.

Studiile în domeniu arată că fie în calitate de conducători auto, fie în calitate de pietoni, unii bărbați manifestă un comportament indezirabil în spațiul public. De la claxonări, fluierături sau comentarii sexiste la gesturi obscene, atingeri nedorite sau chiar agresiuni sexuale, există o mare varietate a formelor de hărțuire, toate având ca efect lezarea demnității femeilor.

Ceea ce puțini știu este că la nivel legislativ, hărțuirea stradală este reglementată prin Legea nr. 232 din 2018, care modifică Legea nr. 202 din 2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Dacă hărțuirea sexuală era reglementată în codul penal, cu definiri însă destul de restrictive și aplicabile doar în cadrul relațiilor de muncă, hărțuirii stradale îi lipsea un cadru legislativ. Și asta cu toate că este un fenomen răspândit în mediul public din România.

Articolul 37, alin. 1 din noua lege are următorul cuprins: „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune”, orice comportament de hățuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică.

Pentru a preveni hărțuirea stradală este important să înțelegem mai bine acest fenomen și să nu avem prejudecăți atunci când discutăm despre un caz sau când suntem martorii unei hărțuiri. Trebuie să fim conștienți că hărțuirea stradală este o formă de violență, indiferent de ora la care se petrece sau de cum ar fi îmbrăcată victima. Iar dacă avem vreun dubiu legat de gravitatea faptei, să ne gândim mereu că în locul victimei ar fi putut fi o persoană pe care o cunoaștem și pe care o îndrăgim. Cum ne-ar plăcea să se comporte băieții și bărbații cu fetele, surorile, soțiile sau mamele noastre?

Hărțuirea stradală NU ESTE FLIRT!

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.