ANALIZĂ: Ce mai fac parlamentarii maramureșeni la pragul celor 2 ani de mandat

0
197

A trecut un an de la analiza realizată pe activitatea parlamentarilor din Maramureș. 

În prezentul material, vom încerca să vedem care au fost preocupările parlamentarilor maramureșeni, cu ce activități se pot lăuda și care sunt subiectele de actualitate legate de viața lor publică.

Nici de această dată nu vom da note, ci doar vom prezenta opinia despre ei, cu bune cu rele, analizând datele de pe site-ul Parlamentului României, dar și citând ceea ce au mai scris colegii din presa locală sau națională despre trimișii noștri la București.

Raționamentul este același ca în precedenta analiză: 

  • 1.Deschid laptop;
  • 2.Folosind ca motor de căutare „Google-ul”, scriu numele fiecărui parlamentar;
  • 3.Folosesc instrumentele de căutare pe secțiunea știri, respectiv, rezultate nu mai vechi de o lună
  • 4.Deschid cele mai recente 5 rezultate.
  • 5.Deschid site-ul Camerei Deputaților, respectiv a Senatului.
  • 6.Realizez analiza.
*Ordinea parlamentarilor a fost realizată prin random.org.
**Cifrele parlamentarilor au fost preluat de pe: http://www.cdep.ro/, fiind posibil să nu fie actualizate la zi.

Călin Bota

Deputatul PNL are 16 luări de cuvânt în 13 ședințe, două declarații politice depuse în scris, 65 de propuneri legislative inițiate, din care 13 au fost și promulgate.

La prima impresie, domnul Bota, se pare că s-a pus pe treabă. În primul an de activitate în Parlament, având doar 4 luări de cuvânt și 18 propuneri legislative inițiate.

De asemenea, domnul deputat pare că are mai multă grijă și de propria imagine, fiind mult mai atent la ceea ce spune și face. Dacă la precedenta analiză, materialele din presa națională ne-au determinat să ne punem un semn de întrebare asupra moralității lui, întru-cât G4Media.ro scria despre afacerile de sute de mii de euro pe care acesta le desfășoare prin firme controlate din umbră.  (https://www.g4media.ro/programul-anghel-saligny-in-patru-zile-printr-o-firma-cu-cifra-de-afaceri-zero-in-ultimii-trei-ani-o-retea-liberala-din-maramures-a-prins-contracte-de-consultanta-de-900-000-de-lei-de-la-primarii.html), acum domnul deputat s-a liniștit și participă la inaugurări de sedii de primării sau la evenimente culturale (https://www.directmm.ro/comunitate/calin-bota-prezent-la-inauguarea-noului-sediu-al-primariei-basesti/).

Ar fi păcat să nu menționăm de conflictul fizic pe care domnul Bota l-a avut cu George Simion, liderul AUR (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/scandal-in-parlament-pe-legea-offshore-aur-a-agresat-invitatii-din-comisie-simion-l-a-facut-hot-pe-popescu-si-l-a-imbrancit-pe-hol-1942450) sau de scandalul privind bursele elevilor băimăreni. Subiect despre care a simțit și domnul Bota că ar fi util să-și dea cu părere, vorbind în necunoștință de cauză. Acest subiect i-a adus domnului Bota și o solicitare publică ca să-și dea demisia din parlament. https://baiamare24.ro/2022/10/31/primarul-municipiului-baia-mare-catalin-chereches-solicita-public-demisia-deputatului-pnl-bota/

Totuși, per total e bine. Nu mai este acuzat de presa neaservită că dă contracte după bunul plac, fiind un pericol asupra libertății presei, deși face asta  în continuare, dar concluzia e asemănătoare cu cea din prima analiză: Măcar el mai pomenește de Maramureș atunci când vorbește în plen.

Florin Alexe

Colegul domnului Bota din PNL, mergând în parlament fiind ținunți de mână. Făcând o trecere elegantă, putem zice că domnul Alexe este parlamentar de Maramureș, dar sunt șanse să nici nu știe bine unde e Maramureșul.

Oricum, domnul Alexe are 87 de luări de cuvânt și 84 de propuneri legislative, din care 16 promulgate ca legi. Cifre de apreciat!

Dacă la precedentul material, redacția eMM critica faptul că Alexe a uitat de maramureșeni și de când a plecat la București, s-a dezis de aceștia, în această analiză putem doar să confirmăm cele spuse atunci.

Făcând un studiu pe mai multe materiale de presă legate de domnul Alexe, putem observa că mai mult se vorbește de deplasările în Africa, decât de vizitele de lucru în Maramureș. Aproape 10 milioane de lei a cheltuit statul român cu deplasările deputaţilor şi senatorilor, de la începutul acestui an.  Mai exact, 6,5 milioane de lei pentru deplasările deputaţilor şi aproape 3.5 milioane de lei pentru deplasările senatorilor.

Domnul Alexe fiind printre cei 3 parlamentari români care au petrecut 17 zile în Rwanda, participând la un eveniment organizat de ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații). Suntem de acord că leii africani sunt mai interesanți ca vulpile maramureșene, dar totuși îl rugăm pe domnul deputat să nu uite de județul în care a fost ales. (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/rwanda-tara-gorilelor-destinatia-favorita-pentru-deplasarile-all-inclusive-in-interes-de-serviciu-ale-parlamentarilor-romani-2105065)

De apreciat este faptul că același domn Alexe a participat la evenimentul de comemorare a domnului Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Nu în ultimul rând, tot despre domnul deputat se scrie că a făcut parte din echipa care a inițiat un proiect de lege pentru reglementarea construirii a noi parcuri eoliene offshore, proiecte care pot lăsa zeci de mii de români fără acces la casă sau terenuri. https://jurnalul.ro/special-jurnalul/parcurile-eoliene-offshore-care-te-pot-lasa-fara-acces-la-casa-si-teren-913135.html

Florin Alexe face parte din comisia pentru industrii și servicii, iar începând cu decembrie 2021 și din Comisia pentru antreprenoriat şi turism. Maramureșul are nevoie de dumneavoastră Florin Alexe, păcat că tu nu mai ai nevoie de Maramureș!

Brian Cristian

Ajuns în parlament ca și candidat al USR, Brian este harnic în continuare și încearcă să mai facă câte ceva pentru maramureșeni.

Cifrele vorbesc de la sine: 68 de luări de cuvânt în 53 de ședințe, 153 de propuneri legislative inițiate, din care doar 21 promulgate.

La un calcul simplu, la fel ca în primul an de activitate, Brian are de unul singur cifre mai bune ca deputații PNL.

Tot Brian Cristian este cel care a depus un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor făcute de partide cu presa și propaganda. (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/usr-a-depus-un-proiect-de-lege-pentru-transparentizarea-cheltuielilor-facute-de-partide-cu-presa-si-propaganda-2099857).

Ne amintim și de legea privind digitalizarea administrației publice.

Nu s-a ferit nici de scandaluri și a intervenit în haosul din Ministerul Sportului, solicitând ministrului UDMR al Sportului, Eduard Novak, informații despre activitatea direcțiilor județene de sport. https://www.puterea.ro/haos-de-nedescris-la-ministerul-sportului-si-cel-al-familiei/

Ar mai fi lucruri de spus și în principal, lucruri bune. Este unui dintre puținii parlamentari maramureșeni care au o activitate de apreciat.

Continuarea materialului poate fi accesată de pe următorul link: https://www.emaramures.ro/analiza-ce-mai-fac-parlamentarii-maramureseni-la-pragul-celor-2-ani-de-mandat/

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.