Sărbătoarea maramureșenilor, confiscată de politic!

0
229

49 de ediții de Hora la Prislop, 49 de ani în care maramureșenii și sucevenii s-au adunat în pas pentru a sărbători. O viață de om, am putea spune, și totul fără ca politicul să intervină.

Bine, să fim sinceri, de-a lungul anilor s-au mai alocat bani de la Consiliul Județean, dar parcă anul acesta buluceala politică a acaparat cu totul bucuria evenimentului. Poate pentru că anul trecut politicienii nu au putut să iasă la rampă din cauza regulilor impuse de pandemie, anul acesta s-au bulucit la Borșa să se pozeze, după ce în prealabil și-au cerut haine tradiționale. Și ce dacă nu-s din Maramureș? Contează? Nuuuu! Contează că au umplut Facebook-ul cu poze care de care mai artistice.

N-ar fi mare bai, numai că nu am putut să nu observ că toți care s-au pozat sunt liberali. Înțelegem că președintele CJ Maramureș – cel cu banii la teșchereaua publică – este galben. No, și și-a adus Ionel toți pretenarii liberali, deputați și senatori să facă baie de mulțime, de parcă s-ar fi dus la moaștele lui Arsenie Boca. Doamne ajută! Scuip în sân și mă rog să nu mai văd asemenea aberație.

Singura problemă că i-au uitat pe bistriţeni. Din cauză că sunt pesedişti?

Hora la Prislop este un eveniment cu tradiție, fiind menționat în documente încă din anul 1738. Interzisă fiind o lungă perioadă (din 1848), a fost reluată în 1968, prin eforturile profesorului de istorie și folcloristului Nicoară Timiș și ale câtorva intelectuali din Borșa.

Ionele, ai reușit să confiști și acest eveniment frumos. Rușine! Care norme de distanțare socială? Pentru ei nu se aplică așa ceva. Aș întreba Jandarmeria câți amărâți au fost amendați în perioada de urgenţă pentru că nu au purtat masca – da, da, alea care fie nu se găseau, fie erau la prețuri astronomice? Pe politicienii care nu au ținut cont de nicio normă de distanțare la Borșa i-a văzut cineva?
Sau este și aceasta o întrebare retorică similară cu cea care se învârte în ultima perioadă în capul tuturor maramureșenilor: Da’ cu deșeurile ce facem, domnilor? Ne trece de amar și de miros dacă ne băgăm în horă?

Articol preluat integral de pe eMaramureș.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.