FĂRĂ LICITAȚIE DAR CU DEDICAȚIE, ÎN PANDEMIE – Primarul PSD care a cumpărat în timpul stării de urgență zeci de mese de berărie și sute de scaune

1
153

În 16 martie 2020, din cauza amplorii luate de pandemia cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), în România a fost instituită starea de urgență, prin decretul nr. 195. A fost momentul în care unii primari au avut senzația că s-au metamorfozat în dumnezei locali.

Deși instituțiile statului implicate în gestionarea pandemiei se dădeau de ceasul morții să cumpere echipamente mediale și de protecție, au fost edili care, într-un vid de control/supraveghere, au găsit momentul propice pentru a cheltui banii comunităților prin achiziții directe (fără licitație) a unor obiecte fără nicio legătură cu protejarea comunității.

Pur și simplu “s-a putut”, ca să-l citez pe unul dintre ei… Urmează un studiu de caz al achizițiilor cu dedicație, demonstrat fără echivoc în cele ce urmează, ca o notă de plată care vine după fiecare faptă despre care făptuitorul crede că rămâne nesancționată, scriu colegii de la 2MNews.ro.

Satulung: primar Bujorel Vasile Mureşan

La 17 kilometri de Baia Mare, în fostul Hosufalău, începutul pandemiei l-a surprins pe primarul din Satulung, Bujorel Vasile Mureşan (PSD), fără cele necesare. Așa că și-a zis să le cumpere repede-repejor. De aceea, în perioada 14-16 aprilie 2020, Mureșan a cumpărat din banii comunității, prin contracte acordate prin încredințare directă în doar câteva minute… zeci de mese de berărie și sute de scaune pliante.

Achizițiile au început în 14 aprilie, la nici o lună de la declașarea stării de urgență, când oamenii administrațiilor locale erau, chipurile, preocupați de sănătatea și siguranța cetățenilor închiși în case. Atunci, în acea zi de 14 aprilie (o zi de marți, cu 3 ceasuri rele), Bujorel Mureșan a cumpărat comunității singurul lucru care-i lipsea: 500 de scaune pliante.

Cum a procedat? Simplu: a postat anunțul de achiziție directă pe SEAP (portalul de achiziții publice), la câteva minute a fost depusă o ofertă (cu exact suma maximă pe care Primăria Satulung era dispusă să o plătească), iar la alte câteva minute ofertarea s-a închis și a fost declarată câștigătoare a contractului firma agreată pentru această achiziție cu dedicație: Daritexmob SRL, cu sediul în comuna Recea. Halatul a fost 20.800 lei + TVA (adică aproape 34.000 de lei).

Peste doar două zile, destonicul și nesupravegheatul primar Bujorel Mureșan, repetă acțiunea. Joi, 16 aprilie 2020, ora 12.19 depune oferta pentru cumpărarea a 65 de mese de berărie. La exact 10 minute, sereleul Daritexmob se repede să-și depună oferta (la prețul maxim comunicat de autoritatea publică din Satulung că e dispusă să-l plătească), iar la ora 12.44 procedura de achiziție este închisă și se semnează contractul de furnizare a meselor de berărie pentru suna de 34.033 lei + TVA (adică aproximativ 40.500 lei).

Practic, Primăria Satulung, controlată de edilul PSD Bujorel Mureșan, a cumpărat în plină pandemie 65 de mese de berărie și scaune pliante aferente de 74.500 de lei din banii comunității. Și atunci și acum sunt o multitudine de oferte mult mai mici – o subliniem, doar pe a fabricii de mobilă BucinMob din Reghin, de unde Primăria Satulung, dacă era interesată de banii publici ai comunității, plătea cu 64% mai puțin decât a făcut-o.

De achizițiile cu dedicație din acest studiu de caz a beneficiat Mărioara Ioana Mărcuș, administratorul sereleului Daritexmob, firmă cu 7 angajați (la finalul ultimului an raportat), care se recomandă ca o mică unitate în care se execută mobilier la comandă din PAL melaminat și MDF. Nu mese de berărie, nu scaune pliante.

Sursa: Cătălin VISCHI2MNews.ro.

Comenteaza cu Facebook

1 COMENTARIU

  1. daca ati ajuns sa-l citati pe dl Vischi e de rau. S-au imbolnavit de COVID sursele de la 112? Apropos, se zvoneste in targ ca ati vandut ziarul/site-ul unui fan PSd, dl NIF, stiti cel cu declaratiile de martor in dosarele primarului Chereches! Confirmati? la sursa e tot un jurnalist…dar de partea cealalta a mesei…Ha, ho, hi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.