Deputatul Adrian Todoran: Reducem numărul de parlamentari la 300. Am promis, ne ținem de cuvânt

0
6146

Reducerea numărului de parlamentari la 300 rămâne încă un deziderat, deși, în urmă cu mai bine de un deceniu, românii s-au exprimat foarte clar în această privință. Referendumul inițiat, în 2009, de fostul președinte Traian Băsescu a arătat că aproape 90% dintre votanți sunt de acord cu un număr mai mic de parlamentari. Însă voința celor 7,7 milioane de români a fost ignorată până acum de toate partidele ce s-au succedat la conducerea țării. Într-un interviu acordat ziarului nostru, deputatul Adrian Todoran arată faptul că Partidul Mișcarea Populară este singura formațiune politică interesată de stabilirea unui număr maxim de 300 de parlamentari.

”A fost și rămâne unul dintre principalele noastre obiective. Pentru că am văzut care este reacția poporului român atunci când vorbim despre politicienii ce îi conduc. Să fie cât mai puțini. Asta înseamnă, printre altele, o eficientizare a Parlamentului și o reducere financiară la bugetul statului (minimum 50 mii euro/mandat/parlamentar). PMP a cerut, în mai multe rânduri, adoptarea legii cu privire la reducerea numărului deputaților și senatorilor. Însă celelalte partide nu au dorit să voteze o astfel de lege. Se tem cu toții de faptul că își vor pierde funcțiile și privilegiile pe care singuri și le-au acordat. Nu este normal ca într-un stat de drept voința alegătorilor să nu fie respectată. Este un atentat la democrație, în mod evident”, spune deputatul Adrian Todoran.

Reprezentantul maramureșenilor în Parlament afirmă că, în ciuda opoziției venite din partea celorlalte formațiuni politice, PMP va solicita din nou reducerea numărului parlamentarilor la 300. ”Este un demers de la care nu putem abdica. Am promis oamenilor un lucru și ne vom ține de cuvânt. Vorbim de aproape 8 milioane de români care au votat la acel referendum din 2009. Cu siguranță, azi își doresc la fel. Să aibă un Parlament mai puțin stufos și mai eficient în a face legile. În viitoarea legislatură vom depune din nou acest proiect și vom cere celorlalți deputați și senatori să îl voteze”, declară Adrian Todoran, deputat PMP.

Partidul Mișcarea Populară a depus, până în prezent, două inițiative legislative pentru a pune în aplicare rezultatul referendumului. Prima, din noiembrie 2015, a fost respinsă definitiv în februarie 2017; singurii care au votat „pentru” alături de PMP au fost reprezentanţii USR. A doua inițiativă legislativă a fost depusă în februarie 2018. A primit aviz negativ de la Comisiile de Administrație și Juridică, dominate de PSD și PNL.

Cătălin MAN

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.