Comuna Petrova a intrat de azi, 24 octombrie, ora 8.00, în carantină totală, datorită nivelului ridicat de răspândire a noului coronavirus SARS-coV-2, peste 5 la 1.000 de locuitori. DN 18, care face legătura între Sighetu Marmaţiei şi Borşa (şi judeţul Suceava prin Pasul Prislop), este supravegheată de poliţie, maşinile fiind oprite şi verificate. Sunt şase filtre fixe ale poliţiei, dar şi echipaje mobile în zona comunei Petrova.
COMUNICAT – Prefectura Maramureş: Instituirea carantinei zonale în localitatea Petrova
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat nr. 4659720/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Petrova, începând cu data de 24 octombrie a.c., ora 08.00, pentru o perioadă de 14 zile, a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a hotărât stabilirea unor măsuri și responsabilități în aplicarea Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr.4659720.
Aceste măsuri și responsabilități prevăd: asigurarea dezinfecției periodice a spațiilor publice după un calendar bine stabilit de Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș; implicarea medicilor de familie de pe raza localității în monitorizarea, din punct de vedere medical, a persoanelor izolate la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă (femei gravide, persoanele în program de hemodializă, pacienți oncologici etc.); colectarea deșeurilor și asigurarea funcționării continue a serviciilor de utilități publice; asigurarea continuității aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fără posibilități de asigurare a subzistenței; asigurarea continuității aprovizionării cu medicamente necesare tratamentului uzual al populației prin unitatea farmaceutică / unitățile farmaceutice existente pe raza localității; stabilirea limitelor de competență pentru instituirea normelor derogatorii de la prevederile prezentului ordin de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, cu aprobarea prefectului sau înlocuitorului de drept al acestuia; punerea la dispoziția persoanelor a informațiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală care trebuie respectate în contextul epidemiologic existent; identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată în localitatea Petrova și introducerea acestora în bazele de date dedicate; limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri; evaluarea de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș a oportunității și prioritizării de testare a persoanelor și transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică / Ministerul Sănătății; stabilirea, prin grija administrației publice locale și a Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, a căilor de circulație care tranzitează localitatea Petrova și aducerea la cunoștința populației prin mijloacele mass-media a acestei măsuri.
De asemenea, controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în/din zona carantinată stabilită prin Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659720 din 23.10.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Petrova, județul Maramureș și asigurarea ordinii publice se va realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș sau Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, după caz.
Carantinarea zonală s-a instituit urmare a evaluării situației epidemiologice, rata cumulată de 5,34 cazuri la 1000 de locuitori, respectiv avizului de carantinare zonală transmis de către Institutul Național de Sănătate Publică.
Alte măsuri stabilite includ: interzicerea desfășurării următoarelor activități: organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc; activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică; organizarea și desfășurarea de activități în cinematografe și ale instituțiilor organizatoare de spectacole și/sau concerte.
Slujbele religioase se vor oficializa doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane.
Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spații publice închise și deschise. Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența ”față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile, urmând a se desfășura online. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului localității Petrova cu o distanță minimă de siguranță de 1 km, în care se introduc restricții de deplasare (filtre rutiere: DN 18 spre localitățile Rona de Sus și Leordina; DJ 185 Bistra-Crasna Vișeului; DC 7 Petrova-Crasna Vișeului; DC 15 Petrova-Strâmtura).
În/din zona carantinată este permisă intrarea / ieșirea pentru: transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionarea populației; persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrației publice locale, a asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentației publice, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate; persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; elevii / studenții care au domiciliul în zona carantinată și care urmează cursurile unor unități de învățământ din alte unități administrativ-teritoriale pentru care nu sunt dispuse măsuri de carantină zonală; deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea / însoțirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei / unui rude / afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; urgențe medicale.
Este strict interzisă intrarea / ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.
Se permite tranzitarea localității Petrova de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea / staționarea în această localitate.
Toate persoanele prevăzute vor prezenta autorităților competente un document din care să rezulte calitatea de elev / student, legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al deplasării.
În conținutul adeverinței eliberate de către angajator, se vor specifica în clar următoarele aspecte: datele de contact și de identificare ale angajatorului, datele de contact și de identificare ale persoanei angajate / salariate, itinerarul de deplasare al acesteia între domiciliu și locația în care acesta își desfășoară activitatea de lucru.
În aplicarea prevederilor Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659720/2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Petrova, județul Maramureș, se aprobă modelul de Declarație pe proprie răspundere din care să rezulte motivul justificat al deplasării conform Anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Alte măsuri pentru prevenirea și combaterea SARS-CoV-2, precum și pentru soluționarea unor probleme deosebite pe perioada carantinei vor fi stabilite prin Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș.
Măsurile stabilite vor fi comunicate autorităților locale și aduse la cunoștința populației, inclusiv prin utilizarea sistemului RO-ALERT, a mai adăugat prefectul de Maramureș.
Credit foto/video: Claudiu Ban