GAVRA BOGDĂNEL: ”În 27 septembrie este important să votăm. Un drept, dar și o obligație pentru fiecare dintre noi. Din respect pentru Baia Mare și băimăreni”

0
4703

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a ajuns la sfârșit și mai urmează doar votul decisiv exprimat la urne. A fost o campanie atipică, desfășurată mai mult în presa scrisă, online, dar în special pe social media, spații în care candidații și-au exprimat opiniile și programele fără să fie necesar să-și privească în ochi alegătorii. Ne-am întânit pentru ultima parte a interviului nostru cu Bogdănel Gavra, candidatul aflat pe locul întâi de pe lista pentru Consiliul local Baia Mare, depusă de Partidul Mișcarea Populară.

Reporter: – Suntem la finalul unei provocări care constituie totodată și o premieră. Cum v-ați integrat și adaptat condiției de politician, candidat pentru o demnitate publică?

Bogdănel Gavra: – Sunt obișnuit să interacționez cu mulți oameni, am făcut-o ca șef al Serviciului de asistență socială și lider de proiecte europene. Îmi place să comunic, să coordonez acțiuni cu implicare masivă a voluntarilor, dar în această campanie electorală am învățat ceva în plus: să ascult oamenii, în postura lor de cetățeni ai comunității băimărene. Este un început pe care vreau să-l dezvolt, dând o nouă dimensiune, reală și pragmatică, conceptului de serviciu public. Nu am candidat dintr-o pornire spontană, ci pentru că vreau să dovedesc ceva important, că în politică poate exista implicare, responsabilitate și mai ales respect față de cei care ți-au încredințat votul.

R: – Cum a fost primită candidatura, ce vă spuneau oamenii cu care v-ați întâlnit și interacționat?

B.G: – Cu foarte multă încredere și speranță. Băimărenii sunt oameni cinstiți, se uită direct în ochii tăi și așteaptă să-ți onorezi angajamentele. Eu nu am făcut promisiuni, eu mi-am luat angajamente ferme pe care le voi duce la bun sfârșit. Nu pot și nu concep ca peste patru ani să mă prezint în fața alegătorilor dând din umeri și invocând scuze pentru lipsa mea de performanță. Voi fi prezent între oameni și voi comunica direct cu aceștia, fiind vocea lor în deliberativul local. Instrumentele există, avem Consilii civice în cele 13 cartiere, un Consiliu Civic Municipal, cadrul legal și democratic în care opțiunile și voința cetățenilor poate și trebuie să fie auzită.

R: – În campania pentru Baia Mare nu au lipsit duritățile, atacurile la persoană și practicile incorecte. S-a abuzat de suportabilitatea spațiului public, facebook-ul devenind de la instrument de laudațio un mijloc de delațiune. Au fost câteva demersuri ale candidaților în funcție aflate sub suspiciuni de mită electorală și chiar acțiuni de promovare sau publicitate mascată. Cum apreciați prestația candidaților din Baia Mare, a partidelor și alianțelor electorale?

B.G: – Nu voi comenta ce și cum au făcut ceilalți candidați, cei mai în măsură a se exprima fiind cetățenii, prin votul din 27 septembrie. Pot face referiri la parcursul și experiențele mele personale, un parcurs în care am reușit să mă manifest responsabil și echilibrat. Am avut și două săptămâni dificile, perioada în care deși am fost izolat din cauza infecției cu noul virus, băimărenii au fost aproape de mine, întrecând așteptările mele. Mi-am pus gândurile și sufletul în cuvinte, cu toată sinceritatea de care sunt în stare, texte postate în presă și pe social media. Am fost profund emoționat când am văzut miile de vizualizări, aprobări si mesaje de încurajare de la cunoscuți, dar și de la băimăreni care auziseră de Bogdănel Gavra. Am înțeles cât suntem de solidari și puternici împreună și de ce iubim Baia Mare.

R: – Domnule Gavra, să facem un mic scenariu. Ați fost ales consilier local, iar primarul ales va dori să-și subordoneze activitatea deliberativului, o experiență pe care o trăim de 8 ani. Ce veți face dacă o anumită majoritate manipulată și obedientă va anula bunele Dv. intenții?

B.G. – Porniți de la o premisă greșită pe care nu o accept. Nu o vor accepta nici băimărenii care prin votul lor au ”angajat”, în serviciu public, 23 de consilieri și un primar. Dar dacă, prin reducere la absurd, cineva ar vrea să conducă și nu să administreze municipiul, voi merge în cartiere și voi solicita sprijinul cetățenilor. Baia Mare aparține băimărenilor, nu politicienilor sau partidelor, orașul este al cetățenilor care merită respect prin instaurarea legalității. Nu mai suntem în condiția de oraș afectat emoțional ca în 2016, perioadă de criză în care datorită absenteismului celor raționali și nemulțumiți, 25% din electorat a decis pentru o majoritate absentă.

R: – Trăim vremuri ciudate, mii de oameni sunt afectați de criza sanitară, economică, șomaj și alte mii sunt îngrijorați pentru ziua de mâine și pâinea familiei. Vor ieși băimărenii la vot? Vom avea un Consiliu local competent și un primar cu legitimitate reală?

B.G: – Da. Sunt convins că o vor face cei care votează regulat, dar și nemulțumiții, indecișii, mediul de afaceri și academic, funcționarii publici, tinerii și minoritățile. În momente de criză și încercări majore, comunitatea trebuie să-și strângă rândurile, manifestând unitate și solidaritate. Trebuie să dovedim că suntem responsabili pentru noi, pentru cei de mâine, dar mai ales pentru cei care vor veni. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Bogdănel Gavra

Articol comandat de Partidul Mișcarea Populară Maramureș. Cod unic de identificare 21200020.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.