E GROASĂ RĂU DE TOT: 14 șoferi și 9 polițiști de la SPR Maramureș urmăriți penal pentru dare de mită, favorizarea infractorului și fals intelectual. 6 polițiști arestați preventiv (ACTUALIZARE)

2
13294

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, pe parcursul anului 2020, în urma administrării unui probatoriu complex, a dispus continuarea urmăririi penale față de un număr de 23 de suspecți, din care 9 sunt funcționari ai Ministerului Afacerilor Interne, agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție în formă continuată.

UPDATE: Polițiștii de la SPR Maramureș au fost arestați prevetiv! Cr Pop, Onisie, Bude, Chivu, Leș și Topan. Ceilalti 3: Bran, D. Pop și Sarca ar fi semnat acorduri de recunoaștere a faptei.

LATER EDIT: Prin ordonanţa din data de 29.07.2020, s-a dispus reţinerea pe o durată de 24 de ore faţă de 6 suspecţi, agenţi de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

         La data de 30.07.2020, după punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost sesizat Tribunalul Maramureş cu propunerea de arestare preventivă faţă de inculpaţii care au fost reţinuţi.

         Pentru administrarea actelor de urmărire penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş a beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi al conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.       

         Precizăm că, punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

ACTUALIZARE – TRIBUNALUL MARAMUREŞ

La data de 30.07.2020, Tribunalul Maramureş a admis propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş de arestare preventivă vizând şase inculpaţi, agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş – Serviciul Rutier, cercetaţi sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Măsura s-a dispus pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30.07.2020, până la data de 28.08.2020, inclusiv, reţinându-se existenţa unor indicii temeinice privind săvârşirea faptelor menţionate.

Astfel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că cei şase inculpaţi, în perioada octombrie-decembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au acceptat bani şi alte foloase necuvenite (brad de Crăciun, produse alimentare, băuturi alcoolice) oferite de diverşi conducători auto opriţi în trafic pentru control, în schimbul neîndeplinirii îndatoririlor de serviciu, sau chiar au pretins aceste foloase necuvenite.

Sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, faptă imputată doar unuia dintre inculpaţi, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că acesta, în luna decembrie a anului 2019, nu s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual, faptă reţinută în sarcina a doi inculpaţi, instanţa a reţinut existenţa unor indicii temeinice care să justifice suspiciunea rezonabilă că aceştia, în luna decembrie a anului 2019, cu prilejul întocmirii unor procese-verbale de sancţionare contravenţională, au reţinut alte stări de fapt decât cele constatate, pentru a evita aplicarea anumitor sancţiuni.

Inculpaţii au contestat hotărârea Tribunalului Maramureş, dosarul urmând a fi înaintat Curţii de Apel Cluj pentru soluţionarea căii de atac.

ACTUALIZARE

Instanța a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor 6 polițiști.

BUDE CLAUDIU LIVIU – Inculpat
POP CRISTIAN VASILE – Inculpat
ONISIE GHEORGHE – Inculpat
CHIVU COSMIN BOGDAN – Inculpat
TOPAN TIBERIU – Inculpat
LEŞ SORINEL SIMION – Inculpat
Tip solutie: admite cererea
Solutia pe scurt: Prin încheierea penală nr. 25/DL/30.07.2020 s-a dispus: În temeiul art. 226 Cod procedură penală şi a art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş în dosarul nr. 782/P/2019 şi, în consecinţă: Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 30 iulie 2020 şi până la data de 28 august 2020, inclusiv, a inculpaţilor:
1. BUDE CLAUDIU-LIVIU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal
2. POP CRISTIAN-VASILE, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal
3. ONISIE GHEORGHE, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal
4. CHIVU COSMIN-BOGDAN, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal
5. TOPAN TIBERIU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal
6. LEŞ SORINEL-SIMION, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.
Respinge cererile de luare a măsurii controlului judiciar formulate de inculpaţi, prin apărătorii lor aleşi. Conform art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 30 iulie 2020.
Toți au declarat recurs.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.