EXCLUSIV VIDEO: REPEDEA – De frică au ucis cu furca un șarpe inofensiv lung de peste 2 metri. Este ocrotit de lege în România

0
4859

Panică astăzi în zona unei carieri din Repedea. Un șarpe uriaș (peste 2 metri conform sătenilor) a fost zărit pe marginea drumului de lângă o carieră. Imediat oamenii s-au panicat și cu ajutorul unei furci au ucis ”bestia”.

Din cauza șerpilor veninoși a intrat în om o frică și o groază chiar și față de acest un șarpe inofensiv, și în zilele noastre întâlnim mulți oameni care îl omoară pe loc odată ce îl observă.

Șarpele ucis astăzi este unor inofensiv și chiar este protejat de lege. Doar că necunoașterea oamenilor duce la asemenea acte.

Practic astăzi, la Repedea, oamenii au ucis o reptilă neveninoasă denumită Șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus, cu o denumire mai veche Elaphe longissima longissima). Este un șarpe mare cu o lungime de până la 2 m (majoritatea au între 1 și 1,5 metri). E drept când se simte amenințat sau este prins, se repede furios și mușcă. Este simbolul medicinei dar și al farmaciilor.

Conform wikipedia.com Șarpele lui Esculap aduce foloase pentru agricultură deoarece se hrănește cu rozătoare (șoareci, șobolani) care provoacă mari daune culturilor agricole. În raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul păsărilor și ouălor lor, sunt neînsemnate.

În România specia Zamenis longissimus este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări ulterioare (Anexa IVA, unde este menționată ca Elaphe longissima), fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă.

Mulțumim prietenului nostru Daniel Purcaru, administrator Biodiversitate Maramureș, pentru ajutorul furnizat în identificarea și realizarea acestui articol.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.