ATENȚIE: COVID-19 – Ordinul ministrului sănătății prin care erau carantinați sau izolați românii se suspendă temporar!

0
803

Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 /2020, publicată în Monitorul Oficial în 02.07.2020, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constitutiei.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit măsurile de carantină / izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În consecință, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020.

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat Covid-19 și nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

– purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
– spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
– păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
– curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;   
– în cazul apariției simptomatologiei specifice Covid-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;   
– consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Informăm toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte.

Începând cu data de 06.07.2020, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean vor notifica persoanele aflate în carantină, respectiv medicii de familie vor informa telefonic persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, asupra modificărilor legislative.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.