VIDEO – Cadoul profesorilor de la o școală din Baia Mare pentru absolvenții clasei a VIII-a: ”Copiii au plâns. Feedback-ul lor a fost extraordinar”

0
945

Profesorii cântă pentru elevi. Este modul inedit prin care cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Dr. Victor Babeș” din Baia Mare au vrut să își ia rămas-bun de la generația 2020. Profesorii au mers într-un studio și au înregistrat o piesă pe care au dedicat-o absolvenților clasei a VIII-a. Filmările au avut loc în școală, profesorii au fredonat ”Vei reuși!” în clase și pe holuri, iar elevii au văzut clipul în cadrul festivității online, rămânând cu o altfel de amintire legată de cei care i-au ghidat în cei patru ani de gimnaziu. Gestul profesorilor din Baia Mare i-a inspirat și pe cei din Slatina, de la Școala Gimnazială ”Ștefan Protopopescu”.

Ideea unui cântec pentru absolvenții celor trei clase de-a VIII-a îi aparține directorului școlii din Baia Mare, Simona Marcu, profesor de limba și literatura română. Într-o noapte, a început să scrie versurile pentru că a simțit nevoia să facă ceva pentru generația privată ”de absolut toate lucrurile firești” ale finalului de gimnaziu, care n-a avut parte nici de o festivitate de absolvire, nici de banchet.

Cum le spuneam și colegilor, un fel de lege a compensației: le-au fost luate foarte multe, haideți să le dăm ceva în schimb. Totul a pornit într-o noapte, cumva de la colegii mei care, în toate consiliile profesorale, îmi spuneau că simt o apăsare că nu au știut că ultima oră cu clasa a VIII-a a fost chiar ultima oră și că au ținut-o ca pe o oră oarecare, că nu au ocazia să își ia la revedere, că nu este firesc ca elevii să nu aibă parte de tot ceea ce ține de absolvire. Și atunci într-o noapte m-am apucat de scris versuri… Colegii mei spun că acest clip este <copilul nostru nocturn>.

A doua zi de dimineață, am sunat o colegă, artista noastră – în școala noastră este foarte multă culoare, școala este foarte veselă, mergem foarte mult pe crearea unei stări de bine, pe crearea unor spații prietenoase și de câte ori am o idee îmi sun colega care mă ajută să îmi pun în practică ideile – și i-am spus că am început să scriu niște versuri, m-am blocat ici-colo și m-a ajutat și ea. Nu ne-am gândit de la început la un clip, ideile au venit pe parcurs”, povestește Simona Marcu.

Cântecul a fost înregistrat într-un studio, după ce profesorii au încercat mai întâi pe Zoom sau cu telefoanele în școală: ”Sunetul nu era nicicum, cu atât mai mult cu cât nu suntem o echipă de profesioniști. De altfel, clipul are foarte multe imperfecțiuni, dar nu mi-am dorit să le retușez. Le-am spus celor din studio să le lase exact așa cum sunt, n-am vrut voci lucrate, n-am vrut eliminate erorile, pentru că mi-am dorit să simtă copiii că ăștia suntem. Ei ne cunosc foarte bine. Melodia a pornit inițial ca un cover, versurile le-am scris ascultând o piesă care îmi place mie foarte mult. În momentul în care am început însă să cântăm ne-am dat seama că linia melodică este mult prea ritmată, iar Andrei de la studio a făcut coloana sonoră pornind de la muzica pe care am ales-o eu, dar mult mai lentă.

Citește aici întreg articolul.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.