EXCLUSIV: Persoane private de libertate în izolare în Penitenciarul Baia Mare. Nu prezintă simptome SARS-CoV-2

0
1171

În ultima perioadă am primit tot mai multe ”ponturi” din interiorul Penitenciarului Baia Mare, conform cărora niciun deținut nu ar fi fost testat deși ar fi venit prin transfer din alte penitenciare. S-a făcut referire la un caz concret venit de la Penitenciarul Gherla, în urmă cu ceva vreme. Menționăm că la această unitate de detenție au fost confirmați pozitiv doi angajați.

Ce spune Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș

„Referitor la situația semnalată de dumneavoastră cu privire la persoana încarcerată, vă precizăm că Direcția de Sănătate Publică Maramureș ne-a comunicat că este vorba despre o situație de caz care a fost în urmă cu trei săptămâni. Persoana încarcerată nu a fost contact apropiat cu persoana confirmată cu COVID-19.

Medicul de la penitenciar a prezentat și discutat cu epidemiologi și personal medical din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș situația acestei persoane.

Pentru a preveni și limita răspândirea infecției cu noul Coronavirus, persoana încarcerată a fost plasată în izolare pe o perioadă de 14 zile,  timp în care fost monitorizat de către personal medical. Nu a prezentat simptomatologie specifică definiției de caz” a transmis Dan Bucă, purtător de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.

Ce spun sursele noastre din interior

Conform unor informații la această oră în Penitenciarul Baia Mare ar fi patru deținuți care se află în monitorizare și izolare. Aceștia sunt monitorizați medical și nu prezintă simptomatologie specifică SARS-CoV-2 sau alte infecții ale căilor respiratorii. Niciunul nu ar fi fost testat până în acest moment din cauza faptului că s-a schimbat metodologia după care se fac aceste testări la nivelul țării noastre. De altfel, trebuie spus că până în acest moment la Penitenciarul Baia Mare nu a existat niciun caz confirmat pozitiv SARS-CoV-2, nici în rândul deținuților și nici în rândul personalului angajat.

Ce spun alte surse

Alte surse din interior susțin că persoanele deținute au venit de la București (două de la Jilava și două de la Rahova) în aceeași dubă cu deținutul confirmat pozitiv la Penitenciarul Deva în data de 16 aprilie 2020. Ba mai mult, unul dintre aceștia a stat chiar pe scaunul de lângă deținutul confirmat pozitiv. Și nu ar fi fost singurii în respectiva dubă deoarece s-ar fi transportat deținuți pe ruta București – Deva – Bistrița – Baia Mare.

TREBUIE SĂ MENȚIONĂM FAPTUL CĂ DEȚINUTUL DE LA DEVA ESTE ASIMPTOMATIC. Totodată, mai spunem și faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor a susținut la momentul respectiv că acel deținut confirmat pozitiv nu a intrat în contact cu nicio persoană. Oare să fie așa?

Ce ni s-a mai transmis din interiorul Penitenciarului Baia Mare este și faptul că deținuții stau în izolare în aceeași celulă și sunt monitorizați de un cadru medical echipat corespunzător. În cazul în care aceștia sunt asimptomatici nimeni nu își va da seama că au contactat virusul, în lipsa unei testări.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.