VIDEO EXCLUSIV: 26 incendii în 24 de ore – Pădure în flăcări între Poienile de sub Munte și Crasna Vișeului din cauza inconștienței sătenilor care fac „curățenia de primăvară” cu foc

0
1138

Inconștiență maximă din partea unor oameni care încep curățarea terenurilor agricole utilizând foc: este și cazul unor săteni din Poienile de sub Munte care au dat foc unor miriști, deși vremea este uscată și vântul prezintă intensificări. Focul pus la miriști și lăsat nesupravegheat a scăpat de sub control și s-a propagat rapid, ajungând la pădure.

Deși pe parcursul zilei pompieri militari, pompieri voluntari și circa 30 de săteni au încercat, utilizând buldoexcavatoare și săpând șanțuri, să stăvilească incendiul, din păcate nu au reușit și acesta s-a extins cuprinzând o suprafață imensă, chiar și de pădure. În acest moment există mai multe focare de incendii în mai multe zone ale Maramureșului Istoric.

Filmarea de mai jos ne-a fost trimisă de către un cititor al Sighet 247 și a fost efectuată din Crasna Vișeului (com. Bistra) și surprinde pădurea aflată pe un versant muntos fiind cuprinsă de flăcări. Se pare că există mai multe focare de incendii, atât la Poienile de sub Munte , cât și la Crasna Vișeului.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsesti” al județului Maramureș face apel la cetățeni sa respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

– sa nu utilizeze focul deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant;
– sa nu utilizeze focul deschis la distante mai mici de 10 m fata de materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de cereale, padure etc);
– arderea miristilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa se faca in locuri special amenajate;
– cetatenii sa se intereseze in prealabil la primarie in ceea ce priveste planificareazilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor sa se faca numai in baza permisului de lucru cu foc, emis de catre primarii, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar/privat pentru situatii de urgenta.
– sa asigure supravegherea permanenta a arderii si sa stinga jarul dupa incetarea
acesteia.

De asemenea, cetatenii trebuie sa stie ca sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.