COVID-19: Hotelierii din Baia Mare la un pas de faliment. Au luat măsuri de prevenire a transmiterii virusului (VIDEO)

0
4754

Extinderea epidemiei de coronavirus afectează deja turismul din Maramureș. Hotelierii sunt nevoiți să refuze clienți din țări precum Italia sau China, iar unii au început să își ia măsuri pentru dezinfecția camerelor de hotel și a sălilor de mese, prin utilizarea lumii ultraviolete. Acesea ajută la crearea unui mediu sigur pentru clienți, dar și pentru angajați.

Coronavirusul paralizează turismul în numeroase regiuni ale lumii dar afectează și România. Circulația rapidă a virusului a făcut ca proprietarii de hoteluri și restaurante să ia măsuri care să nu pună în pericol siguranța angajaților dar și a clienților. În primul rând ne referim la acele măsuri preventive de dezinfecție a camerelor de hotel și a sălilor din incinta restaurantelor. Unii hotelieri au apelat la mijloace moderne pentru a face acest lucru prin utilizarea lumii ultraviolete, avantajul acestora fiind acela că distrug ADN-ul micro-organismelor și astfel acestea nu pot dezvolta rezistență sau imunitate. O altă soluție este ozonizarea încăperilor. Proprietarul unui complex hotelier renumit din Baia Mae a făcut deja o astfel de investiție, care nu este costisitoare, însă este extrem de utilă.

Însă agenții economici resimt deja și efecte economice din cauza epidemiei de coronavirus. Înainte să apară probleme, atât chinezii cât și italienii care au relații economice în județul Maramureș se cazau la unitățile hoteliere de la noi. Acum însă, aceștia sunt refuzați iar veniturile hotelierilor din Baia Mare au scăzut cu până la 50%. La fel se întâmplă și în cazul restaurantelor.

APEL CĂTRE GUVERNANȚI ȘI DIN TIMIȘ

Organizația patronală HORETIM s-a întâlnit astăzi  pentru discutarea situației grave existente în industria ospitalității din Timiș. Toate companiile din această industrie au fost afectate masiv de această criză legată de Coronavirus (COVID-19). Activitatea comercială a scăzut brusc cu pană la 80-90% în decurs de câteva zile și estimăm continuarea acestei crize pentru câteva luni.

          Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanț, blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații, va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională.

          Pentru a ne susține angajații, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență, de masuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista. Guvernele din celelalte țări europene aflate în situații similare au anunțat deja programe de sprijin și preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. Este foarte important ca înainte de alte priorități, cea mai mare prioritate să fie susținerea și sprijinirea companiilor cu capital românesc, grav afectate de actuala situație. Companiile din industria ospitalității autohtone nu au o capitalizare suficientă pentru a rezista în aceste luni de criză și în lunile care vor urma pentru revenirea la normalitate.

Suntem alături de colegii noștri din țară și susținem împreună aceleași măsuri pentru deblocarea crizei de lichidități.

Astfel, în concordanță cu ceilalți reprezentanți din industria ospitalității din Romania susținem că:

a. Datoriile statului către companii să fie plătite urgent ( TVA fără control prealabil,

accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are

de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima

perioadă).

b. Plățile companiilor către autoritățile centrale și locale ( aferente obligațiilor

fiscale scadențe la final de lună martie ) să fie cel puțin amânate pentru mai multe

luni.

c. Credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale

până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul

precedent pentru impozite locale și centrale.

d. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing fără

consecințe pentru companii.

e. Măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele 3

luni deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari.

Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat:

a. Șomaj tehnic cu plata indemnizației de către statul român și/sau

b. Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie

(între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a

acestei părți. În plus statul să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații

să aibă cât mai puțin de suferit.

Întreaga societate românească trebuie să se mobilizeze pentru a trece peste acest moment de cumpănă. Trebuie să ținem seama de evoluția și gestionarea crizei la nivel mondial, dar să găsim soluții pentru ieșirea cu bine din criză a societății romanești în primul rând.

În numele industriei ospitalității din Timiș,

Asociația patronală HORETIM, Corina Macri

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.