PERFORMANȚĂ SOCIALĂ – Cum s-au mutat în ”casa bucuriei” cei opt copii din Bârsana, rămași fără tată (FOTO)

0
831

În urma apelului lansat de jurnalistul Cătă Țineghe, împreună cu consilierul primarului Teodor Ștefanca, Vasile Roman, site-urile noastre, adică de jurnalistul Vasile Dale, prin vasiledale.ro și baiamare24.ro, au făcut demersurile necesare ca familia Bența să aibă ce e mai bun, implicându-se în campanie. Redăm punctul de vedere al celor implicați, publicat pe DirectMM.ro.

Cazul familiei Bența din Bârsana a înduioșat întreg Maramureșul. Încă din ziua tragediei în urma căreia opt copii au rămas orfani de tată, doar în îngrijirea mamei, o mulțime de oameni cu suflet mare au sprijinit orice inițiativă socială venită în sprijinul familiei îndurerate. Recent, casa parohială din comuna Bârsana a găzduit întâlnirea echipei de inițiativă, care a colaborat la desfășurarea și implementarea proiectului „Construiește o casă, zidește suflete!”.

La început, părintele arhimandrit Casian Filip, consilier al Sectorului Social-Filantropic și Misionar, le-a mulțumit pentru implicare ostenitorilor proiectului, în numele PS Părinte Iustin, sub a cărui îndrumare directă s-a derulat acest demers. S-a scos în evidență implicarea maicii starețe Filofteia Oltean de la Mânăstirea „Soborul celor 12 Apostoli” Bârsana, și totodată, s-au adus mulțumiri pentru colectă tuturor preoților Protopopiatului Sighet, reprezentați de către părintele protopop Vasile Pop. Un rol deosebit l-a avut părintele Marcel Oprișan, parohul parohiei “Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” din Bârsana, precum și primarul Teodor Ștefanca, alături de consilierul acestuia, Vasile Roman, directorul Școlii din localitate, Maria Bernicki. Dar și de Vasile Tomoiagă, singurul maramureșean vicecampion olimpic și multiplu campion mondia la canotaj născut la Vișeu de Sus și stabilit în Franța din 1991. și mulți alți binefăcători.
În cadrul întrunirii, au fost rememorate cele mai importante momente ale proiectului, precum identificarea lipsurilor familiei Bența, alegerea unei locuințe adecvată unei familii numeroase și situată cât mai aproape de scoală, negocierea si achiziționarea acesteia. Dar cel mai emoționant moment a fost, de departe, drumul spre noua casă a familiei Bența – ”Casa Bucuriei – Sfânta Macrina”, în pragul prăznuirii Nașterii Domnului. Acolo, cei opt copii au găsit o locuință primitoare, cu apă curentă și căldura în sobe, pregătită pentru ei prin grija maicii starețe și a maicilor de la mănăstirea Bârsana.

Vasile Tomoiagă a creionat și o nouă direcție spre desăvârșirea acestui proiect, intitulată „Educație, Creație, Viitor”. Acesta a argumentat: ”Școala, educația m-au făcut să ajung campion mondial și ceea ce sunt. Am trăit zece vieți într-o viață de om”. Autoritățile au subliniat că speră ca educația care ne luminează mintea și ne dezvoltă personalitatea îi va sprijini și pe cei opt copii din ”Casa Bucuriei”.

Sursa text parțial – DirectMM.ro

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.