LOVITURĂ NĂUCITOARE – ÎNCĂ UN FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ: Măsuri dure la Seini – 8 ferme de păsări și una de porci monitorizate

1
691

Un focar secundar de gripă aviară a fost confirmat la o altă fermă de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă din Seini, judeţul Maramureş, unde a fost diagnosticat miercuri focarul primar.

Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, cele două ferme de găini situate pe platforma Seini folosesc acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor.

„În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020)”, au anunţat autorităţile sanitar-veterinare.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureş, întrunit de urgenţă, a aprobat măsuri pentru toate fermele aflate pe platformă, 8 de păsări şi una de porci. Astfel, măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută, la fel ca şi măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport.

De asemenea, sunt aplicate măsuri suplimentare de supraveghere şi control la exploataţiile din afara zonelor de restricţie, astfel încât să se poată interveni rapid în cazul depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

COMUNICATUL OFICIAL – Diagnosticarea unui focar secundar de gripă aviară într-o fermă comercială de păsări situată pe platforma Seini, județul Maramureș

În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeași platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând același mijloc de transport al dejecțiilor.

În aceeași seară, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Maramureş sub coordonarea domnului prefect al judeţului, în calitate de preşedinte.

În cadrul CLCB s-a aprobat planul de măsuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicolă (8 ferme de pasăre şi 1 de suine), în conformitate cu legislația specifică (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusă în legislația națională prin Ordinul președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 54/2007).

Măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută. Inspectoratul Județean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Județean şi serviciile sanitare veterinare oficiale din judeţul Maramureş au luat măsurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel incât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Comenteaza cu Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.