EXPLOZIV ÎN PRESA BELGIANĂ: „În Maramureș sunteți pe cont propriu. Acesta a fost răspunsul poliției când am cerut protecție”

0
838

Maramureș. Mafia din lemn predomină în această regiune din nord-vestul României. Pe 16 octombrie, rangerul forestier Liviu Pop a fost ucis aici în timp ce încerca să împiedice exploatarea ilegală într-o pădure privată. Florin nu vrea să rămână prea mult timp aici, pentru că prezența jurnaliștilor se observă rapid.

În Maramureș sunteți pe cont propriu. Acesta a fost răspunsul poliției când am cerut protecție în timpul uneia dintre investigațiile mele într-o pădure privată “. Majoritatea pădurilor din Maramureș, inclusiv cele din zona Natura 2000 protejată a UE, sunt proprietate privată.

Un camion plin cu trunchiuri de copaci se întoarce pe drumul principal dintr-o zonă de exploatare în spatele căreia se observă jurnal clar în depărtare. În spatele unei bariere închise, doi muncitori încarcă trunchiuri pe următorul camion. Florin nu crede că este o idee bună să le vorbim. Nu putem intra nici în pădure. Aceasta este proprietatea privată. Dar cu o dronă putem vedea în continuare ce se întâmplă în spatele barierei.

Primele imagini sunt șocante: o vale după alta a fost tăiată și nici o reîmpădurire. „Legislația română permite maxim trei hectare de terenuri curățate, sunt sute dintre acestea”, spune Florin. „Întregul flanc de munte arată ca spatele unui animal torturat. Imaginile din satelit arată că această pădure era încă acolo cu un an în urmă. “

Ne deplasăm spre pădure. Drumul traversează un râu în care au fost târâte trunchiuri de copaci tăiați. Acest lucru este ilegal. Auzim drujbele din depărtare. Dronele ne dezvăluie o rețea de căi de comunicare prin pădure.

Acesta este un material exploziv din punct de vedere politic: în 2011, UE și-a stabilit obiectivul de a stopa pierderea biodiversității în zonele protejate Natura 2000 până în 2020. Aceste imagini arată distrugerea totală, cu câteva luni înainte de termen. Florin își folosește drona pentru a colecta probe pentru o plângere la Comisia Europeană. „Pe hârtie, aceasta este protejată de Directiva privind habitatele UE. Probabil este hârtie din lemnul care a venit de aici “, râde el cinic.

Întreg articolul dar fotografii click aici.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.