AM AVUT DREPTATE: ”Porcu” și ”Raul Lux” principalii suspecți în cazul dispariției ambulanțierului din Borșa (FOTO)

0
2452

Ceea ce părea un banal incediu de mașină, ce a avut loc în 24 septembrie 2018 pe strada Aurel Suciu din Cluj-Napoca, s-a transformat, prin munca investigatorilor clujeni, în poveste de film: Mașina aparține unui ambulanțier din Borșa care schimba sume mari de bani în Cluj-Napoca. Acesta a dispărut odată cu incendiul. Doi bărbați, Raul Gabriel Timiș, zis ”Raul lux” și Cătălin Danci, zis ”Porcu”, au fost arestați preventiv, fiind acuzați că l-au răpit pe proprietar, i-au luat mașina și i-au dat foc. Danci și Timiș sunt cercetați de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate, tâlhărie şi distrugere.

În propunerea de arestare se arată următoarele:

În data de 24.09.2018, în jurul orei 22:23, un martor a sesizat prin SNUAU 112 faptul că autoturismul marca Renault Megane cu numărul de înmatriculare MM29VDM, de culoare gri, parcat pe un spaţiu verde adiacent aleii dintre blocurile de locuinţe de la nr. 42A şi nr. 42B de pe str. Aurel Suciu din mun. Cluj-Napoca, a fost cuprins de un incendiu.

Sesizarea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu nr.7174/P/2018 şi au fost demarate cercetări privind săvârşirea infracţiunii de distrugere prev. de art. 253 alin.4 Cod Penal, fiind începută urmărirea penală in rem prin ordonanţa din data de 24.09.2018.

Inculpatul Danci Cătălin nu a dat declaraţii şi a refuzat efectuarea testului poligraf
(foto: facebook.com)

În urma acţiunii întreprinse de echipajul de pompieri sosit la faţa locului (ora 22:32) s-a întocmit procesul-verbal de intervenţie nr.1149/24.09.2018 prin care s-a concluzionat că sursa probabilă de aprindere a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs în bordul autoturismului. Aceeaşi concluzie a fost menţinută şi în adresa nr.2302898/25.10.2018 emisă de I.J.S.U. Cluj ca urmare a unei solicitări de date suplimentare.

Cu ocazia cercetării la faţa locului efectuată de organele judiciare din cadrul Secţiei 3 Poliţie Cluj-Napoca s-a stabilit că habitaclul vehiculului a ars în integralitate, iar geamurile portierelor şi parbrizul erau sparte. Nu au fost identificate mijloace materiale de probă. Cu ocazia acestei examinări criminalistice nu au fost deschise portbagajul şi capota întrucât erau blocate de elementele din plastic topite în urma incendiului.

În urma interogării bazelor de date ale Poliţiei Române s-a stabilit că proprietarul autoturismului distrus de incendiu este numitul Vlad Ioan, domiciliat în oraşul Săliştea de Sus, ….., judeţul Maramureş.

În data de 27.09.2018 (la 3 zile de la producerea incendiului), în urma cooperării investigative cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Borşa s-a stabilit faptul că numitul Vlad Ioan (proprietarului maşinii incendiate) locuia împreună cu soţia în oraşul Borşa, … Maramureş, iar la data de 26.09.2018 soţia sa a depus o sesizare la această unitate de poliţie prin care a reclamat dispariţia soţului Vlad Ioan din data de 24.09.2018, totodată menţionând că persoana dispărută avea asupra sa o sumă importantă de bani, între 50.000 şi 100.000 lei. Cu ocazia sesizării dispariţiei la Poliţia Oraşului Borşa, persoana vătămată Vlad Maria a declarat că ultima dată când l-a văzut pe Vlad Ioan acesta era îmbrăcat cu următoarele elemente de vestimentaţie: geacă neagră, pantaloni de culoare gri, cămaşă de culoare gri.

Inculpatul Timiş Raul-Gabriel a fugit de la domiciliu cu scopul evident de a se sustrage procedurilor 
(Foto: facebook.com)

De asemenea, din investigaţiile efectuate de organele de cercetare penală a rezultat că numitul Vlad Ioan era angajat ca asistent medical pe ambulanţă la Spitalul Oraşului Borşa, iar în timpul liber desfăşura activităţi de schimb valutar. Inclusiv soţia acestuia – persoana vătămată Vlad Maria a confirmat îndeletnicirea lui Vlad Ioan de a schimba valută oamenilor din localitate. În acest sens, acesta strângea periodic mai multe sume de bani (în diverse monede) de la persoanele din zona Borşa şi le schimba în lei la două case de schimb valutar din mun. Cluj-Napoca (SC Saker SRL – administrată de martorul Abu Rock Ayman; SC Prima Exchange SRL – în 21.05.2018 a schimbat în lei suma de 32.840 euro, iar în data de 24.05.2018 a schimbat 26.470 euro). Martorii audiaţi în cauză care îl cunoşteau pe Vlad Ioan au declarat că era notorie în comunitate îndeletnicirea acestuia de a schimba valută deţinând asupra sa sume mari de bani, precum şi faptul că făcea curse regulate în Cluj-Napoca cu autovehiculul personal transportând persoane din zona Borşa la spitale sau la aeroport.

Având în vedere noile informaţii, în data de 27.09.2018 a fost reluată cercetarea la faţa locului fiind reexaminată criminalistic epava autovehiculului care a rămas la locul incendiului. Cu această ocazie a fost deschis portbagajul autoturismului de către un echipaj I.S.U. Cluj, în acest spaţiu fiind găsite următoarele obiecte:

– într-o pungă din plastic se afla o borsetă de culoare neagră ce conţinea o sumă mare de bani în diferite monede (9100 euro, 900 lire sterline, 6120 dolari SUA, 40.300 lei), totalizând la data descoperirii o valoare aproximativă de 112.240 lei;
– mai multe monede (8×2 euro, 5×1 euro, 4×50 eurocenţi, 2×10 eurocenţi);
– o vestă de culoare neagră, parţial deteriorată prin ardere;
– o cutie albastră ce conţinea un telefon mobil marca Samsung model J3 având IMEI 358875/08/690148/8 împreună cu un încărcător şi o pereche de căşti;
– un recipient (sprei) de culoare verde cu inscripţia NATO aflat în borseta de culoare neagră;
– mai multe înscrisuri aflate în borseta de culoare neagră;
– o sticlă spartă cu inscripţia pe etichetă ,,Regina Florilor”.
În habitaclu au mai fost identificate şi ridicate următoarele obiecte:
– o pereche de pantofi de culoare negru, marca Bugatti, nr.44;
– o cârpă din material textil cu inscripţia ,,Microfibre” (în buzunarul portierei din faţă stânga);
– două chei prinse fiecare pe câte un inel;
– un acumulator pentru telefon mobil cu inscripţia ,,Nokia”.

Obiectele şi înscrisurile menţionate au fost ridicate ca mijloace materiale de probă, iar vehiculul a fost transportat în curtea interioară a Secţiei 2 Poliţie Cluj-Napoca în vederea conservării, cu precizarea că în portbagaj au rămas mai multe obiecte de vestimentaţie şi alimente degradate în urma incendiului.

Având în vedere aceste aspecte, din care a rezultat faptul că numitul Vlad Ioan nu a mai putut fi contactat din data de 24.09.2018, nu au existat minime informaţii privind situaţia sa, precum şi faptul că în seara acelei zile maşina sa a fost găsită incendiată pe raza mun. Cluj-Napoca, iar în portbagajul maşinii a fost găsită o sumă mare de bani (care, în mod normal, ar fi trebuit să se afle asupra sa dacă acesta ar fi avut libertate de acţiune şi de voinţă), în cauză s-a apreciat că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate, iar prin ordonanţa din data de 28.09.2018 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem privind săvârşirea infracţiunii prev. de art. 205 alin.1 Cod Penal.

Articolul integral poate fi citit aici: clujust.ro.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.