MARAMUREȘENI INGENIOȘI: Cultivau cannabis în solarii pe malul râului Lăpuș, în Lăpușel. Uscau plantele în sufragerie (foto/video – ACTUALIZARE)

0
2539

La data de 16.10.2019, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au efectuat un număr de 9 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a municipiului Baia Mare, la locuințele a patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 36 de ani, suspectați de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc şi deţinere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada aprilie – octombrie 2019, inculpații au înființat două culturi outdoor de canabis pe malul râului Lăpuş (satul Lăpușel, comuna Recea), pe care le-au recoltat, materia rezultată fiind uscată, ambalată, iar ulterior comercializată către persoane din anturajul acestora.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilita faptul că, în noaptea de 11/12.10.2019 inculpații au procedat la recoltarea uneia dintre culturile de cannabis, transportând întreaga masă verde rezultată cu un autoturism împrumutat, ulterior depozitând plantele recoltate (inflorescenţe şi frunze) într-un apartament aparţinând unui membru din familia unuia dintre inculpați, care a facilitat activitatea de depozitare punând la dispoziţia acestora cheile imobilului respectiv, în deplină cunoștință de cauză.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 5 kilograme de substanţă vegetală (inflorescenţe şi frunze de cannabis), o instalaţie destinată cultivării plantelor de cannabis indoor, precum și mai multe dispozitive utilizate la mărunţirea substanţei vegetale.

La data de 16.10.2019, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a celor 4 inculpați, urmând ca în cursul zilei de azi să fie prezentați Tribunalului Maramureș cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

ACTUALIZARETribunalul Maramureș

Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin încheierea penală nr. 55/DL, pronunţată la data de 17.10.2019, în dosarul nr. 1999/100/2019 al Tribunalului Maramureş, s-a dispus, la propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş, arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.10.2019, şi până la data de 15.11.2019, inclusiv, a doi inculpaţi în vârstă de 29 şi 26 de ani, cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de trafic de droguri de risc, faptă pedepsită cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Pentru a dispune măsura arestării preventive a inculpaţilor, instanţa a reţinut că în cauză există indicii temeinice care să justifice presupunerea că aceştia, în perioada aprilie-octombrie 2019, au procurat seminţe de cannabis şi le-au cultivat pe un teren situat în proximitatea municipiului Baia Mare, pe malul râului Lăpuş, ulterior întreţinând cultura de cannabis.

De asemenea, instanţa a reţinut că în noaptea de 11/12 octombrie 2019, inculpaţii au recoltat o parte din plantele de cannabis şi le-au transportat şi depozitat pentru uscare într-un apartament pus la dispoziţie de un coinculpat, în urma cântăririi rezultând cantitatea de 17.095 grame cannabis (inflorescenţe şi frunze) şi cantitatea de 3.002 grame substanţă vegetală uscată de cannabis (inflorescenţe şi frunze).

Inculpaţii au contestat hotărârea Tribunalului Maramureş, dosarul urmând a fi înaintat Curţii de Apel Cluj pentru soluţionarea căii de atac.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.